November 2017 är lika med att Nyköpings Vattenskidklubb fyller 30 år.

– 17 november 1987. Det minns man som i går nästan. Man har ju hållit på med det här i mer än halva sitt liv, säger klubbens Robert Gustafsson, en av föreningsgrundarna.

Han har i dagarna gått igenom allehanda dokument som finns bevarat, och som påminner honom om den resa klubben gjort.

– Vi har ju en haft en strålande utveckling som vi också blivit kända för. Idag har vi en väldigt god ekonomi. 2012, då vi anordnade ungdoms-SM, var en milstolpe, säger Robert.

Robert tog rygg på de två andra föreningsgrundarna, Klas Österlund och Mats Brännström, och blev därefter fast i vattenskidåkningens värld.

– Jag är fortfarande ordförande i föreningen, även om engagemanget inte är likadant nu som förr. Men det är svårt att slita sig härifrån, konstaterar Robert.

Sedan 1995 håller Nyköpings VSK till vid natursköna, idylliska Tunsättersjön, cirka sju kilometer utanför Nyköping. Robert minns tidigare tillhåll. Nere vid hamnen, ute vid Brandholmen – och nere vid ån ute i Oppeby/Hargtrakterna.

– Men där blev det trubbel med ljudnivåer och sånt för de som bodde i närheten, säger Robert när han låter minnena flöda.

Som en del i 30-årsfirandet arrangeras Ymer Cup, där Robert räknar med 20-talet tävlande på lördag.

– Vi kommer även att grilla därute och därefter anordnar vi after ski på badhuset, följt av bankett. Det blir bra uppslutning.

Har ni tvingats ställa in Ymer Cup någon gång under alla dessa år?

– Det har hänt tre–fyra gånger. Något år var det runt fem centimeter is ute vid sjön, då åkte vi snabbt som f-n till OKQ8 och köpte element och värmefläktar, för att sedan ge oss på att bryta isen. Men det blev inget Ymer Cup då, minns Robert.

– Men nu ska vi klara oss. Det var ju 10 grader i dag (läs i går) – även om jag personligen gillar när det snöar därute.

Förhoppningen inför framtiden, läs 2018, är ett nytt mästerskapsarrangemang.

– Vi har ju haft både ungdoms- och junior-SM tidigare.

Klubbstugan på 40 kvadrat ute vid Tunsättersjön är ett kapitel för sig.

– Den kommer ursprungligen från Lappetorp, som fraktades på en specialkärra av lastbildsunderrede ut till sjön med poliseskort. Sedan dess har den renoverats. Där har vi ju ett annat fint minne, skrattar Robert.

Framtida fint minne: 30-årsfirandet, förstås.