• Magnus Thell och hans dotter Linnea åker snart med alla fotbollsgrejer till ett barnhem i Sydafrika. Foto:
  • Några spelar fotboll utan skor, en har jeans och en annan har mjukisbyxor. Behovet av fotbollskläder är minst sagt stort. Foto:
  • Några pojkar spelar fotboll nedanför slummen. "Husen" står i en slänt för att vattnet ska kunna rinna ner ifrån dem. Inga toaletter finns, bara en sådan sak behöver de lära sig när de ska till Gothia Cup. Foto:
  • Foto:
  • Foto:
1/

Nyköpingsbor förverkligar fotbollsdrömmen för barnhemsbarn

NYKÖPING

Den 16 januari åker Magnus Thell och hans dotter Linnea till barnhemmet i Sydafrika för att lämna fotbollskläder och förbereda 12-åringarna inför Gothia cup 2018. – Det är fascinerande hur mycket folk har lämnat, säger Magnus.

På en villagata i Bryngelstorp råder ett lugn. Någon kikade ner i sin brevlåda med en påtaglig gäspning och en annan gick en runda med sin glada hund. I ett av husen som till synes såg ut som ett boende för en helt vanlig familj visade sig vara något helt annat, i alla fall på insidan. I vardagsrummet möttes man av en hög med fotbollsskor, kläder, benskydd, fotbollar och massa annat som låg i någon slags kaotisk ordning på golvet.

– Vi planerar för fullt om hur vi ska få med allt. Det har kommit massor av folk under veckan och lämnat grejer. Full rulle, helt sinnessjukt, säger Magnus Thell.

Magnus och hans dotter Linnea ska till ett stort barnhem vid namn Kusasa Project som ligger utanför Kapstaden i Sydafrika. Där ska de bland annat föreläsa, träna barnen i fotboll och lämna över alla fotbollsgrejer. Om de får med sig allt såklart.

– Vi tänkte att vi skulle bära allt först. Men det går ju inte nu, haha. Nu behöver vi hjälp av fraktbolag, säger Magnus som gjort ett liknande projekt för drygt sex år sedan.

– Då åkte jag till Kenya med 800 kilogram kläder. Känslan när man ser dem ta emot kläderna är obeskrivlig och jag vill göra det igen. För det behövs. Jag träffade en kille där som kom i full mundering av IFK (Nyköping) kläder. Men han hade bara en sko så jag frågade honom vart den andra var. Han sa "Hakuna Matata" och pekade på sin kompis som sprang med den andra dojan.

Hakuna Matata är swahili och betyder ungefär "det finns inga bekymmer". Och kanske är det just det ordspråket som passar in när folk hjälper varandra.

– Det är så många som lämnat grejer. Jag tror inte att du förstod hur stort det skulle bli när du delade på Facebook, säger Linnea till sin pappa som svarar glatt.

– Nej...det är fascinerande hur mycket folk har lämnat.

Ni har vardagsrummet fullt med kläder och skor. Ni har lagt ner massvis med tid på det här. Vad är det som driver er?

– Det som driver är att kunna hjälpa andra och kunna göra ett sådant projekt med det kontaktnät man har. Att ge de här grejerna som alla lämnat till tjejerna och killarna ska bli fantastiskt. Ingen kan göra allt men alla kan göra något.

Lokala föreningar, företag, lag och människor från bland annat Göteborg, Stockholm och Leksand har skänkt fotbollsgrejer med mera till de Sydafrikanska pojkarna och flickorna.

– Det är fantastiskt att de tar sig tid och hjälper till. Grejerna som kommer hit kan vi ansvara för till 100 procent och de kommer ner till rätt ställe. Vi känner oss trygga med det här barnhemmet då vi har personliga kontakter där, säger Magnus samtidigt som det plingar till i Linneas mobil.

– "Jag har sex par skor över om ni behöver" säger han. Funkar det?, säger hon frågandes.

– Ja! Skicka! Det är bara att lämna. Lämna. lämna, lämna, säger Magnus.

Det var den tidigare Nyköpings BIS spelaren Pontus Almqvist som hörde av sig. Och såhär har det varit. Folk har hört av sig och lämnat saker under hela veckan. Inte konstigt att det ligger ungefär 600 par skor i familjen Thells vardagsrum. Men de skorna kommer komma till användning för en god sak, både i Sydafrika och Sverige.

– Matilda (äldsta dottern) hade fotboll för nyanlända somalier som ett integrationsprojekt i skolan. De fick lära sig massa och inte bara fotboll. Därifrån fick vi idén. Så 16 spelare som är 12 år och sköter sig i skolan, inte använder droger och följer Kusasas regler får följa med Kusasa Stars (fotbollslaget) till Gothia Cup i sommar. Men de vet varken vad Sverige eller Gothia är. Det är Linneas uppgift att förklara medan jag tränar dem, säger Magnus och kollar på Linnea som svarar nervöst.

– Men de är säkert jätteduktiga på engelska och så kommer jag dit...

– Det är väl bra. Då kan ni ju hjälpa varandra, säger Magnus.

Hur kommer det sig att det blir Gothia Cup?

– Gothia är grädden på moset. Det stora projektet är att de genom fotboll ska lockas till att utbilda sig. Utbildning leder till utveckling. Förhoppningsvis kommer det inspirera fler barn att utbilda sig så de kan få åka dit nästa gång.

Bara några få dagar kvar tills ni åker, är det stressigt?

– Det är så jävla mycket att göra men jag blir väldigt sällan stressad.

Du är lite som pojken du träffade i Kenya, Hakuna Matata?

– Haha, ja precis. Hakuna Matata, säger Magnus med ett leende.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

NyköpingSportBarnbarn och familj fotboll
Relaterat