Tenemyr svarar från Las Palmas där han för närvarande bor och spelar professionell inlineshockey i laget Molina Sport.

– En säsong borta från hockeyn och även säsongen med inlinehockey i Spanien har gjort att jag mår MYCKET bättre. Det är som natt och dag egentligen gentemot hur dåligt som jag mådde innan. Det var skönt att få komma bort helt från bubblan och ta tag i min hälsa, säger Tenemyr.

Han var stortalangen som har spelat allsvensk hockey i såväl IK Oskarshamn som moderklubben Västervik. I hockeyettan har han producerat mycket framåt, som en säsong i Kiruna, medan han i allsvenskan fick spela checkingline i fjärdekedjan.

Artikelbild

| Forwarden Jacob Tenemyr har valt att lämna Nyköpings SK.

– I Kiruna hade jag en offensiv roll som passar mig. I Västervik fick både jag och Marcus Lindblom (poängspelare i årets Nyköpingslag) fokusera på att spela 0–0 och blev aldrig framsläppta.

Mathias Löf i Gripens sportgrupp gillar Tenemyr både som spelare och person och hans totala öppenhet med sin tidigare psykiska ohälsa och vad det kan leda till har taggat föreningen att jobba med det viktiga ämnet. Så här kommenterar sportgruppen nyförvärvet:

­– En väldigt skicklig spelare. Han kommer bli en tillgång på isen och en viktig person i hela föreningen med sin bakgrund inom psykisk ohälsa där vi som förening vill vara till hjälp med ett förebyggande arbete.

Jacob Tenemyr berättar för SN-sporten att han redan innan säsongen som gick gillade Nyköping så mycket att det hade blivit hans val – om han inte hade tagit timeouten.

– Jag hade en riktigt bra känsla för Nyköping redan innan förra säsongen men var inte riktigt redo. Så slog jag en signal i julas och berättade om mitt nya läge då jag mådde mycket bättre och att jag fortfarande känner att det här kan det bli nått bra, både från mitt håll och för klubben, säger Tenemyr.

Redan när säsongen drog kom suget efter hockeyn smygande.

– Jag har sedan insett hur mycket jag har älskat ishockey – men att dels helt byta miljö och dels få hålla på med inlinehockeyn har varit perfekt för mig.

Annat var det i många år av depression där Tenemyr tidigare har berättat öppet om hur han tog till spel och sprit i samband med panikångestattacker – just att han har varit så öppen med det har han hyllats för i Hockeysverige.

– Nu tar jag säsong för säsong. Men Nyköping känns rätt hela vägen. Jag har insett att de värdesätter samma saker som jag och jag känner ingen stress att ta mig tillbaka till allsvenskan, snarare vill jag vara med i Nyköpingsbygget och ta mig upp på sikt där i så fall.

Han kommer ställa upp och snacka om sin resa och psykisk ohälsa.

– Absolut, och det är sjukt mycket som behöver göras, allt jag kan bidra med så gör jag det. Problemet för mig har inte varit att prata öppet om det, alla kan må dåligt – även unga hockeyspelare.

Har kraven på dig att lyckas i allsvenskan påverkat negativt?

– Nja, inte nivån, jag hade mått dåligt ett par säsonger innan och försökte ta till medel för att må bra. Största problemet är det hårda klimatet. På isen får det vara så, men utanför måste hockeyn generellt ta tag i machokulturen. Alla måste på nått sätt ta tag i sig själva...

I juni flyttar han till Nyköping. Då avslutas åtta månaders inlinesäsong med Copa del Rey där de bästa spanska lagen möts.

– Det har varit sjukt viktigt att få komma hit och få komma bort från allt; på den här lättsamma nivån känns allt bara positivt och skoj.