Årets arrangör uppe vid Höga kusten var i närheten och Sälenfjällens koncept med stugboende har överträffat den här siffran, men för en arrangör så här nära våra större städer brukar det ligga på 4000–5000.

– Det är en bra bekräftelse som vi har fått. Visst, jag tycker att vi har ett bra koncept med en bra semesterupplevelse, men det har vår organisation lyckats marknadsföra också, säger Tomas Öberg.

Han har ett av de tuffaste men också roligaste jobben när det gäller breddarrangemang inom idrott nästa år.

– Det är mycket jobb, men numera är vi också många som är i gång och jobbar. Vi börjar närma oss 200 personer. Vi kommer att leverera, så det känns bra. Och vi har mycket bra folk, så när det gäller nästan allt är jag inte orolig även om vi har en del kvar att lösa, säger Öberg som bland annat har medarbetare från tre lokala föreningar i form av hans egen klubb OK Hällen, Nyköpings OK och OK Måsen.

Vad är det som är viktigast just nu?

– Vi har ett fantastiskt område med Himmelstalundsfältet där både de 1500 campingplatserna och hela 1 000 bäddar inomhus på Sports camp – en gammal hotellbyggnad – men vi vill få tag i folk som dels vill hyra ut husvagnar och dels behövs det mycket mera privatboende.

Hur många deltagare tror du på?

– Vi har fått bra energi av att anmälningarna har strömmat in snabbare än vi trodde på. Det vore kul att få över 20000 deltagare – fortfarande ett tufft mål men vi har ju fått en bra start så det skulle kunna gå att nå det.

Tomas Öberg har hunnit provspringa flera av terrängområdena.

– Jag är väldigt nöjd med de terrängområden som vi har fått till; stor variation. Bäst av allt är att vi har lyckats spara det allra bästa till sist. Ågelsjöetappen erbjuder magnifik terräng.

Och väldigt tuff minns jag från min ungdom i de skogarna?

– Ja, det var väldigt stora upplevelser men man var också trött och lite ”sönderslagen” när vi var ute på elitbanorna. Vi har sagt åt banläggarna att det måste till tio procent kortare banor uppe vid Ågelsjön. Men de andra områdena är också fina där det exempelvis går att lägga några tuffare kontroller i Kvillingeförkastningen för eliten vid etapp tre – och fyran är typisk medeldistansterräng i Jurslaskogarna.

Förra landslagslöparen Peter Öberg är elitansvarig med jobbet att försöka locka eliten och sedan få dem att trivas. På damsidan är årets vinnare, numera extremt vassa elitmotionären Simone Niggli, redan anmäld. Och i en orienteringspodd har orienteringens allra största affischnamn och vassaste aktör, Tove Alexandersson, sagt att hon kommer.

– Det vore förstås fantastiskt kul om det blir så. O-ringen går i år tre veckor innan VM i Norge, som avgörs i en terrängtyp som liknar Kolmården. Snacket går i alla fall om att O-ringen i Kolmården kan bli ett riktigt bra VM-genrep, säger Tomas Öberg.