• Peter Öberg och gamle juniorlandslagskompisen Erik Öhlund är vassa i löpningen. Foto:
  • Jonas Engström tror på topp tio med nya partnern Oskar Carlborg, bör gå in. Foto:
1/

Öberg går för seger – Engström utmanar

SWIMRUN
annons

Peter Öberg kunde inte simma frisim tidigare och Ångaloppet blir allt större, men orienterarna klarar sig bra i swimrun. – Vi kör på, går för att vinna – sedan har man ju ingen aning om hur de andra är utan kan bara göra vårt bästa, säger Öberg.

Nu är det givetvis inte helt taget ur luften, även om Peter inte är långt ifrån någon specialist och lade av extremsatsningen på orienteringen efter VM vid den här tiden förra året. Tillsammans med kompisen sedan junior-landslagstiden, Erik Öhlund, ställde han upp i Ö-loppet i Göteborg där det var hyfsad konkurrens – dessutom klass 1-varning och höga vågor vid simningen.

– Erik Öhlund och jag har snackat några år om att göra någon utmaning tillsammans, så då blev det swimrun.

– Likheten med orienteringen är upplevelsen – att utforska platser som folk inte rör sig i dagligen. Ångaloppet är SKITKUL, en fin bana, precis som den i Göteborg – men vi är ju nybörjare som väl har sprungit och simmat så här fem–sex gånger.

Peter har rehabtränat ganska mycket löpning i vatten och där tittat lite på hur simmarna tar sig fram.

– Ja, jag har lärt mig att i alla fall kunna kombinera frisim med korta perioder av bröstsim för att hämta andan. Jag simmar tio gånger per år kanske, Erik är bättre – han har gått kurs.

– Men springa obanat kan jag fortfarande – även om jag inte alls är lika genomtränad längre. Men jag kommer upp ur vattnet med maxpuls så löpningen blir återhämtning för mig.

Det är påfallande många orienterare både på herr- och damsidan som testar swimrun med framgång. När Simon Larsson fick en reservplats på ett JVM-läger fick Jonas Engström byta partner till Ångaloppet.

Men han tror att det kan gå bra ändå – med en annan klubbkamrat från OK Hällen, Oskar Carlborg.

– Jag vet inte riktigt hur vi står oss. Det blev lite hastigt bestämt förra helgen då det blev en plats över. Vi är ganska löpstarka båda två, men vi tappar väl lite i simningen, säger Jonas.

Det här blir tredje året som Jonas tävlar i Ångaloppet och i år har han bestämt sig för att bättra på sin simning.

– Det ska bli kul, lite spännande att se hur det går med simningen. Jag har försökt lära mig crawla ordentligt. Jag har inte tränat simning innan tävlingarna tidigare år.

Just hur de hanterar simningen tror Jonas kommer bli ganska avgörande för hur det kommer gå.

– Om man har dålig teknik i simningen kan man få lite syrebrist också och då kan det även gå tungt när man springer sen. Men vi borde nog kunna komma bland de tio första.

Han utlyser även en liten intern kamp med Peter Öberg:

– Det blir intressant att se. De kan vara lite starkare än oss, men jag tror att det kan bli ganska jämnt.

Jonas berättar att han haft lite problem med knäna under den här säsongen, men att det är på bättringsvägen.

– Det har inte gått så bra för mig den här säsongen. Men nu har det känts bra sista tiden, så det känns lovande.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

Peter ÖbergSportSport
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka