Kalix MK stod som värd för den fjärde och sista SM-deltävlingen i rallycross. Framför allt Rasmus Carlsson hade möjligheter att med en bra sista deltävling plocka placeringar i totalen från sin sjätteplats.

Och efter två riktigt vassa körningar i kvalet som gav femte respektive andra bästa tid såg allt riktigt bra ut.

– Jag var uppe på tredje plats totalt, säger Rasmus Carlsson.

Artikelbild

Rasmus Carlsson gjorde två riktigt vassa åk i Kalix. I det sista gick det dock inte alls som hade tänkt sig.

I sista kvalomgången kom han inte riktigt iväg i starten. Var ändå fyra när alla tagit sig ur första kurvan. Där låg han sedan och tampades nästan hela loppet.

– På sista varvet i hårnålskurvan blir jag kanske lite för ivrig. Jag ger bilen framför en liten knuff så den snurrar. Det var ingen ful grej man ligger ju så nära varandra. Det blev ingenting på min bil och säkert ingenting på hans heller. Men jag fick svartflagg och blev utesluten, säger Rasmus.

Det betydde noll poäng i sista omgången och därmed missad semifinal.

Är det alltid uteslutning när man snurrar en annan bil?

– Det är en bedömningsgrej. Men det ska vara det. Det (situationen) var en liten miss från min sida.

Därmed slutade han som totalsexa i SM. Lite surt med tanke på hur bra han låg till efter två körda omgångar. Minst en bronsplats hade funnits inom räckhåll om teamet fortsatt i den höga farten.

– Men vi är jäkligt nöjda med vår prestation i år. Vi har visat att vi kan åka fort. Hade topp sju som mål och det har vi klarat.

Namnen Rasmus Karlsson, även han i SMK Nyköping, körde bättre och bättre i kvalomgångarna och nådde därmed semifinal.

– Men jag fick inte till det, fick inget flyt. Kan inte sätta fingret på vad det var.

Och väl i semin hade han maximal oflyt.

– I första sväng fick jag punktering. Det blev en sammanstötning och det gick hål i höger fram. Men jag lyckades i alla fall hålla någon bil bakom mig, säger Rasmus Karlsson.

Han slutade fyra i sin semi, tog totalt tio poäng och slutade nia totalt på SM debutsäsongen i 2400-klassen.

– Det är ganska bra. Jag hade visserligen som mål topp fem men fick ganska snart korrigera det. Det var många förare som var bra och svårare än jag trodde. Dessutom mycket nytt med bilen.

För Lars-Johan Gummsesson blev det en 16:e plats i kvalet i Kalix. Därmed ingen semifinalkörning. "Gummses" säsong har totalt sett inte gått bra alls. Det blev bara 21 inkörda poäng totalt och en blygsam 17:e plats i totallistan.