• Rebecka Gustafsson Lönnroth kompletteras i K4:an av Ebba Thor (Bengtsfors) i första brunn, Ida Carlsson (Västervik) i tredje brunn och Jonna Ilovaara (Bengtsfors) i fjärde brunn. Mot slutet av veckan väntar stortävlingar i Tjeckien för dessa fyra och sju andra kamrater från kanotgymnasiet. Foto:
  • Dennis Kernen (främst) och Isak Granström är mer rutinerade av tävlingar som Olympic hopes. Foto:
  • Foto:
  • Foto:
  • Foto:
  • Foto:
1/

Olympiska hopp i Tjeckien

KANOT
annons

Den stora slutklämmen på säsongen för några av Nyköpings kanotklubbs ungdomar och juniorer blir Olympic hopes i Tjeckien. Elva elever från kanotgymnasiet åker, varav sex har NKK som klubb.

Olympic hopes beskrivs av många lite som ett inofficiellt ungdoms-VM. Men här finns ändå den olympiska grundtanken i bakgrunden, snarare än att det enda som gäller är att vinna.

– Det blir en mer avslappnad atmosfär, förbrödring. En oerhört populär och klockren tävling. Det ska bli spännande att se hur 01-generationen står sig mot internationellt motstånd, men framför allt blir den ett syfte för fortsatt satsning och ger erfarenhet, säger ledaren Mats Johansen.

Runt 40 nationer och 600 deltagare ska finnas representerade i detta mästerskap som mellan åren vandrar i arrangemang mellan olika länder i central- och östeuropa. Nu väntar Racice i Tjeckien. Minibussarna styr söderut de 120 milen tidig onsdag morgon och tävlingarna börjar på fredagen.

En av de som går första året på kanotgymnasiet och även åker första året till Olympic hopes är Rebecka Gustafsson Lönnroth.

– Det ska bli spännande och roligt. Intressant att se hur man står sig mot andra länder, men hur det ska gå har jag faktiskt ingen aning om, säger Rebecka, som haft fina resultat över hela säsongen.

Hon ska köra 200, 500 och 1 000 meter på egen hand i Tjeckien. I K2:an blir det 200 meter tillsammans med Jonna Ilovaara från Bengtsfors och i K4:an över 200 och 500 meter får de sällskap av Jonnas klubbkamrat Ebba Thor samt Ida Carlsson, Västervik.

– Just nu tror jag att 1 000 meter är min starka sida. Efter Höstregattan känns det som om jag fick till en bra plan som jag kan hålla för det loppet.

Minnesvärt annars från säsongen är, förutom SM-framgångarna som hon hade men även hela NKK, speciellt bronset på 500 meter vid Nordiska mästerskapen i Danmark.

– Det var riktigt häftigt och kanske inte vad jag hade väntat mig. 500 har inte gått så bra, förutom på SM då. Men efter NM har jag varit ganska sliten, erkänner Rebecka.

Som nu alltså nyligen börjat gymnasiet.

– Jag var ganska osäker på om jag skulle söka just KG från början, men gjorde det, blev uttagen till testhelg så jag tänkte att vi kör. Och då fick jag ganska bra resultat på testerna. Efter sommarens resultat blir det ännu mer spännande med kanotgymnasiet, för att se vad jag kan bli bättre på till nästa säsong, säger Rebecka förväntansfullt.

Om debutanterna på Olympic hopes inte ska ha några större krav på sig så finns ändå förväntningar på NKK:s Dennis Kernen och hans K2-kamrat Isak Granström från Ängelholm. Individuellt gick Dennis till final i fjol och tillsammans var de som fyra mycket nära att ta medalj.

– Först och främst ska vi ta oss till final där, sedan kan allt hända. Det kommer vara väldigt tajt, men även hårfint mellan att lyckas och misslyckas, menar Dennis Kernen.

Ni blir ju lite stöttepelare i ett sådant här gäng en sådan här gång, hur blir skillnaden för er själva tävlingsmässigt mellan åren?

– Första året kan vara ganska nervöst. Andra året mer avslappnat och mer koll, säger Isak.

Dennis fyller i:

– Från början har man ingen koll på hur man står sig, men andra året får man mer en hint. Men det är väldigt bra även i ung ålder att man kan mäta sig och se hur mycket man behöver träna.

Det här blir ju slutklämmen på säsongen, vad minns ni bäst från tävlingsåret som gått?

– Om två veckor kommer jag nog säga att Olympic hopes var det bästa... Bortsett från VM är ju det här det största man kan vara med på, avslutar Dennis Kernen.

Truppen till Racice

Dennis Kernen, NKK

Erik Andersson, NKK

William Berg, NKK

Karl Brodén, NKK

Magnus Lindén, NKK

Rebecka Gustafsson Lönnroth, NKK

Albin Hallberg, Bengtsfors

Ebba Thor, Bengtsfors

Jonna Ilovaara, Bengtsfors

Ida Carlsson, Västervik

Isak Granström, Ängelholm

Läs också

( 4 st )

Läs mer om dessa ämnen

Nyköpings KKDennis KernenKanotgymnasietKanotSport
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka