Griparna har kört väldigt bra i år. Lagledaren Anders Fröjd har fin fingertoppskänsla med förare, som allsvenskans största plusvariant Oliver Berntzon. Om Nyköpingslaget inte råkar ut för ännu flera skador blir man knapp favorit finalen.

I takt med framgång och ganska bra publiksiffror så är Griparna initialt sugna på att ta steget upp i elitserien där det är helt andra krav på ekonomi och arena

– Kan kommunen bara garantera en riktig, modern läktare som tar minst 800 åskådare på sidan med domartornet så är jag för att vi lämnar in en ansökan, säger Griparnas ordförande Percy Lundkvist.

Artikelbild

Urban Granström (S).

Piraterna har redan ansökt om en plats hos förbundet, Svemo. Nu är det inte alls bara det sportsliga som spelar roll i speedwayens högsta serie där många klubbar har dragits med dålig ekonomi – i år mest uppmärksammat hos jumbon Masarna.

I Svemos kravbild ingår att arenan ska var elitseriemässig. Klubben ska ha en organisation – både i föreningen och bolaget – som håller måttet och ett ekonomiskt positivt resultat. Det går lätt att konstatera att Griparna skulle falla på den första punkten, utan just en ny läktare.

– Jag tänker inte lova någon läktare till Griparna, däremot har vi sagt att vi om rätt förutsättningar finns kan kommunen lämna en kommunal borgen till föreningen för byggande av läktare, säger kommunalrådet Urban Granström (S) om hur läget kan bli om de rödgröna behåller maktpositionen i Nyköping.

Fotbollsklubben Nyköpings BIS har i en insändare i SN gått ut med en kravbild på kommunen gällande en arena som motsvarar förbundets krav vid en nivå som gruppspelet i Svenska cupen då det vankas allsvenskt motstånd igen efter att klubben storskrällde i 3–2-segern mot GIF Sundsvall. Bissarna menar i debattinlägget att klubben tidigt i våras fick ta ett alldeles för stort ansvar – för både läktarbygge och säkerhet – när hemmamötet med Hammarby drog storpublik.

Artikelbild

Bissarna slog ut GIF Sundsvall ur Svenska cupen så två gånger nytt allsvenskt motstånd kan vänta i vår i gruppspelsfasen.

– Kommunen har vid samtliga tillfällen vid större arrangemang gått in med stöd till föreningen både finansiellt och personellt. Det är rimligt att fortsätta göra. Arenakraven för fotbollen är uppfyllda i Nyköping och det finns en avsiktsförklaring från 2014 om att se till att möta de arenakrav som ställs på föreningarna. Enstaka arrangemang kan behöva andra lösningar, säger Urban Granström.

Inte heller oppositionsrådet Anna af Sillén (M) vill lova läktare till varken fotbollen eller speedwayen, utan pratar i termer av konsekvensanalyser.

Artikelbild

Anna af Sillén (M).

– Fantastiskt kul att det går så bra för våra klubbar, ag förstår att de har ett behov av att utveckla sina anläggningar men kan inte lova sådana insatser rakt av. Det behöver tas fram ett underlag som vi får ta ställning till – vår generella inställning är att vi gärna stöttar idrotten men då i första hand på breddnivå.

– Frågan kring säkerhetsansvar är problematisk. Det kräver en större diskussion som vi bör ta, tillägger Anna af Sillén.

När det gäller säkerhetsfrågan på kort sikt ska sägas att det blir stor skillnad om det vankas högrisklag eller inte vid lottningen av cupens gruppspel i november.

Kan du förstå att Nyköpings BIS Fotboll som ändå spelar i norrettan och inom loppet av ett år kommer ha mött en handfull allsvenska lag tycker att det helt enkelt är orättvist när handboll, innebandy och ishockey har radikalt mycket bättre förutsättningar arenamässigt att sikta mot högre nivåer – och att även speedwayklubben tycker att de förtjänar en ny läktare?

– Jag förstår att de hela tiden vill utveckla sig och har ett behov av bättre läktare. Ridsporten har i sin tur haft det radikalt mycket sämre än de här två klubbarna den senaste tiden. Vi behöver snarare ta ett helhetsgrepp om hur kommunen ska stötta våra klubbar, säger af Sillén.

Granström om samma frågeställning:

– Satsningar på Rosvalla har fokus på ungdomsidrott. Det har till exempel även satsning på ridhus, alltså inga särskilda satsningar på senioridrott endast. Det tycker vi är en riktig prioritering.