OS-plats fixad – Wahlén ut i kval

Sverige har nu en OS-kvotplats i kanotslalom. Det öppnar upp chanserna för de bägge Nyköpingsborna Fredrik Wahlén och Erik Holmer.

Fredrik Wahlén var bara en halvsekund från att ta sig till VM-semifinal, men när Isak Öhrström kvalade in en svensk kanot till Tokyo lever OS-chansen.

Fredrik Wahlén var bara en halvsekund från att ta sig till VM-semifinal, men när Isak Öhrström kvalade in en svensk kanot till Tokyo lever OS-chansen.

Foto: Magnus Grimstedt

Kanot2019-09-30 16:27

Isak Öhrström slutade visserligen "bara" 26:a på VM i spanska Seu. Men Falukanotisten säkrade en svensk kvotplats till OS i Tokyo

Öhrström tog sig till semi och var där dryga sex sekunder efter tjeckiska VM-guldmedaljören Jiri Prskavec. Men Isaks placering innebar att Sverige blev 17:e bästa nation och kvalade in en svensk herr-K1:a till Tokyo.  

Det svenska laget, bestående av Isak Öhrström, Max Karlsson som har bott invid VM-banan i nästan tre år och Fredrik Wahlén hade siktet inställt på en topp 10-placering.  

– Det hade känts bra på träning med ökande form för oss alla tre och första halvan av lagåket var bra. Sedan hade vi var sitt islag och då är man borta.

Svenskarna hamnade på plats 15.

Ofta är det lättast att ta sig till semi via det första kvalåket, vilket Öhrström fixade – medan Wahlén missade med ynka 0,52 sekunder.

– Jag startade tidigt och paddlade bra. Sedan stod jag bredvid och trodde länge att åket skulle räcka till topp 30. Men det var tio paddlare inom en sekund där och jag hade inte marginalerna på min sida. Det var riktigt surt, säger Wahlén.

Han konstaterade att man på den här nivån måste gilla läget ändå när det var dags för andra kvalåket.

– Men jag hade svårt att ladda om och fick en usel start där kanoten var i väggen på banan och jag hade ett tidigt islag. Visst försökte jag reparera det där men det blev två till och var kört.

Men varken Öhrströms eller någon annans resultat 2019 räcker sannolikt till SOK:s rätt tuffa krav att man ska ha nosat på att ha varit åttonde bästa nation i storinternationella tävlingar.

– Det har inte någon av oss svenskar riktigt varit i år. Men vi har ju förhoppningar om att ändra på det till nästa år och det känns fortfarande ganska öppet om vem som får åka om Sverige skickar någon till OS i kanotslalom.

Nu blir nästa års första världscup och framför allt EM i London i mitten av maj direkt avgörande.

– Ja, nu vet man vad som gäller. I år har det varit stolpe ut till semifinaler. Nu ser jag fram emot att ta nästa kliv och göra riktigt bra tävlingar i första världscupen och på EM.

De här resultaten öppnar också upp för Nyköpings FP-paddlaren Erik Holmer, som var reserv i Rio-OS och har funnits med i SOK-satsning senaste året men missade i landslagstexterna i våras. Mera om dagsläget för Holmer och hur hans eventuella väg till OS-start skulle kunna se ut senare i veckan!

Karta: La Seu d'Urgell
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om