Det var efter en föreläsning med Magnus Fredriksson som OK Hällens Magnus "MK" Karlsson tog fram ett häfte – ständigt under utveckling – med detaljer och större saker att tänka på för att egentligen få tillbaka det naturliga. I ett och samma steg sammanfattas det hela både filosofiskt och fysikaliskt med att evolutionen har utvecklat människa till långdistanslöpare och att man i alla fall starkt vill närma sig känslan av det naturliga löpsteget.
"MK" är en man med sinne för detaljer, som här vid det första organiserade träningspasset i det nya projektet Stigtomta löpning entusiastiskt snabbt instruerar efter avklarad uppvärmning där det har droppat in allt flera löpningsentusiaster i olika åldrar. När många av oss andra tittar på spänningen i loppen när det är OS eller VM i löpning kollar MK mera på löpstegen.
– Husgud är Tirunesh Dibaba. Hon är det bästa föredöme som jag har hittat under många timmars studier av löpare på Youtube, säger MK och man kan sitta och fascineras av hur rätt han har med att varven när hon går loss på den mäktiga OS-stadion i nordöstra London innehåller en så perfekt naturlig hållning att man får rysningar.
Ni kan inte alla bli ett med banan som Dibaba. Det finns liksom inte åtta–tio timmar per dag under stenhård ledarledd träning som de etiopiska stjärnorna där man kan tycka olika saker om tillvägagångssättet, men att Dibabas löpsteg är helt fantastiskt.
Under ordnade förhållanden på löparbanorna går man igenom saker som att frekvensen ska vara densamma medan man ökar farten med steglängden – lite som att växla i cykel tänker en velocipednörd som undertecknad.
Just att få löpsugna att tänka på sin löpning är en del av poängen, men det allra viktigaste är samvaron med likasinnade.
– Ja, det här är inget sätt att "lura" folk att bli orienterare eller just till vår klubb. Det finns många ensamlöpare eller folk som mest kommunicerar via sociala medier som vi kanske kan locka med nu, säger OK Hällens ordförande Mikael Larsson under det att det ansluter allt flera.
Just teknikbiten är en inkörd del. Sedan kör man långpass på olika natursköna ställen på söndagar, ofta på Sörmlandsleden. Och på tisdagar är det intervallträning.
– Kör man alla tre får man en väldigt bred löpträning som man klarar sig långt på – och blir ganska mycket bättre. Men vi hoppas framför allt kunna locka fler att träna, utvecklas och ha roligt tillsammans, säger Mikael Larsson och ansluter sedan till uppvärmningen med ett stort leende.
Just leendet återkommer hos både Hällenledare och deltagare. Tobias Kjell har dragit på sig en skada från 25-manna men passar på att lufta både sig själv och barnet, som tycker att det är lika roligt att springa som sitta på pappas arm. Löpglädje i alla åldrar var ordet.
– Vi tror att vi kan fylla ett tomrum. Man kan välja att vara med en, två eller tre gånger. Här finns det också plats för alla. Det är upp till var och en om man vill träna för ett lopp eller inte och vilken klubb man springer för då, säger Tobias Kjell.