I ett undersökningsrum på Stadsfjärdens vårdcentral instrueras Ted av sjuksköterskan hur han ska blåsa i plaströret. Han arbetar dagligen i ett av de klassrum där mögel har konstaterats.
– Jag började må lite taskigt någon gång i höstas, säger han.
Han fick svårt att andas och det pep i lungorna. Till en början gjorde han inget åt det, men när han hörde kollegor som hade liknande problem vände han sig till företagshälsovården. Resultaten var tillräckligt dåliga för att han skulle få en remiss till vårdcentralen. Där gör han både så kallad spriometri, en test av lungfunktionen, och tar blodprover.
Bo Glas vid Umeå universitet tycker att det är bra att de som känner av problem gör en hälsoundersökning. Men det är inte alla som drabbas.
– Vissa känner inte ett dugg medan andra får astmaattacker redan vid tröskeln och behöver åka akut till sjukhus. Och allt där emellan, säger Erica Bloom vid IVL svenska miljöinstitutet.
Hon berättar att det ofta snabbt blir bättre när de drabbade personerna byter miljö, men bryter ut igen när de kommer tillbaka. Dessutom kan känsligheten öka över tid.
Ted är inte säker på om hans problem beror på möglet på skolan, men besvären höll sig borta under jullovet. Eter en dag på jobbet hade han svårt att andas igen när han var på badhuset med barnen på kvällen.
I väntan på svar från läkarna jobbar han vidare i det fuktskadade klassrummet på Tessinskolan.
– Det känns väl så där, det är lite olustigt, säger han.