Båtarna är alltifrån spektakulära specialbyggda racers till noggrant optimerade produktionsbåtar. De förhoppningsvis nästan 90 båtarna har 9–16 meters längd. Det har i de seglingskretsar där man tävlar enligt den så kallade ORC-regeln – i tre olika storleksklasser – snackats ett tag om att Sverige och Oxelösund låg bra till att ta över stafettpinnen efter Polen i år och Holland 2018.
Och nu är det klart!
När den inledande glädjen över utnämningen har lagt sig lite handlar det förstås också om hårt jobb. Johan Tuvstedt från Havskappseglingsförbundet satt leende vid presentationsbordet och såg på vilken entusiasm OxSS-gänget visar när det gäller att kavla upp ärmarna.
– Man kan väl säga att SM i havskappsegling, ORCi, var en uppvärmning och ett litet test. Och de som deltog var så pass nöjda att vi var en av tre klubbar som var nominerade till utmärkelsen årets svenska tävlingsarrangör, säger Roger Eriksson.
OxSS-kollegan Hans Johansson poängterar att det finns mycket som är positivt, men också saker som man måste lösa. Den sociala samvaron är viktig så alla vill bo så nära sina båtar som möjligt.
– När det gäller hotellsängar är ju Oxelösund långt ifrån någon idealort. Vi är i extremt stort behov av boendealternativ till seglarna. Det är ett stort problem att lösa, så vi vill verkligen uppmana alla som har bostäder i närheten av Femöre att det kommer löna sig att hyra ut dem – för att sedan komma hit och titta ändå, säger Johansson med ett leende.
Vad är det som gör att Oxelösund passar som arrangörsort?
– Här inne i hamnområdet finns redan precis allt nu när de har byggt till klubbhuset. Det är stora båtar där vissa kommer på trailer och ska lyftas i, andra kanske behöver repareras. Sedan är man snabbt ute på öppet hav från Oxelösund och det är en stor fördel, säger Johan Tuvstedt från Svenska Havskappseglingsförbundet.
– Vi ska försöka få tillgång till de två yttersta raderna närmast måltornet som är en stor tillgång nu när målet är att ha start och mål på havskappseglingarna där, säger Hans Johansson.
Mästerskapet avgörs nämligen i två moment. Det blir två havsrace på 24–30 timmar, som är stentuffa tävlingar – speciellt om det blåser riktigt mycket.
– Det finns egentligen ingen maxvind för de här båtarna, bara en minimigräns som är satt vid två sekundmeter.
Banriktningen för de bägge havskapperna är också flexibel.
– Allt går ut på att göra det så obekvämt som möjligt för seglarna, så starten går i mörker och det ska liksom vid banseglingarna var en helt oskyddad segling.
De bägge stora banseglingsområdena är med andra ord också långt ute till havs där de mindre klasserna i den bästa av världar kan starta samtidigt.
– De områden som vi har tagit fram lämpar sig perfekt för att få rättvisa seglingar – i och med att det är handicapsystem får man placeringarna först efter omräkning av tiden vid målpontonerna – och det blir sex stycken race på runt en timme vardera där ute, förklarar arrangörsgänget.
Och det här är creddigt att arrangera. Seglingarna är efter VM bland de mest statusfyllda mästerskapstitlarna inom havskappsegling med större kölbåtar.
– Det betyder att vi kommer att välkomna deltagare från den absoluta eliten av professionella seglare i Europa tillsammans med extremt duktiga amatörlag, förklarar Hans Johansson.
Faktum är att Johan Tuvstedt finns med på en av de bästa rena amatörbåtarna, rejält seriöst analyserande Team Pro4U, som vann klass C vid EM i Gdansk i år.
– Vi tar absolut sikte på medalj även kommande år.
Det väntas komma båtar från upp till åtta nationer där Spanien och Italien kanske blir de mest långväga. Estland och Finland är bra i ORC-seglingssammanhang.
– Och så blir det nog 15–17 svenska båtar, inflikar Roger Eriksson.
Seglarbyn som uppstår på Femöre i augusti 2019 kommer att ha bra drag...