Firar 125 år av friluftsliv

Intresset för friluftsliv har bara ökat de senaste åren, och ordförande Åke Ryberg tror att Friluftsfrämjandet finns kvar i minst 125 år till.

Friluftsfrämjandet i Nyköping har en del gamla bilder i sina gömmor. Här får Ryssbergsbacken celebert besök av Mora-Nisse under 1950-talet.

Friluftsfrämjandet i Nyköping har en del gamla bilder i sina gömmor. Här får Ryssbergsbacken celebert besök av Mora-Nisse under 1950-talet.

Foto:

Övrigt2017-10-07 19:32

I Nyköping firas jubileumsåret stort. Förra året fyllde lokalavdelningen 60 år, men man sparade det firandet till i år i stället.

– Vi är nästan jämngamla med Skogsmulle, som firar 60 i år och som också kommer firas på lördag, säger Åke Ryberg, som är föreningens ordförande.

I Nyköping har Friluftsfrämjandet, precis som för riksorganisationen, alltid varit tätt sammankopplat med skidåkning.

[fakta nr="1"]

– Grundidén var ju att främja skidåkning, och det fortsätter vi med. Både genom Ryssbergsbacken och genom de skidspår vi anlägger i samarbete med golfbanan här ute, säger Peter Tholse.

Han är verksamhetsansvarig för Nyköpings lokalavdelning, och alltså anställd av föreningen.

– Men vi hoppas alltid på en bättre vinter. De senaste tre åren har det varit sisådär.

Förutom skidåkningen är långfärdsskridskor, som Friluftsfrämjandet bedriver i en separat förening, en av de största publikdragarna.

– För att vara med på tur behöver man ha gått en grundutbildning, och då kan man kontakta oss. Något annat som vuxit rejält de senaste åren är kajakpaddlingen, säger Peter Tholse.

"Vi märker av ett uppsving"

De senaste åren har föreningen märkt av att allt fler är intresserade av att ta sig ut i naturen och hänga med på de aktiviteter som de ordnar.

– Natur och äventyr är inne. För tillfället märker vi ett uppsving, både lokalt och på riksplanet. Grundidén är så bra, och om vi klarat 125 år tror jag vi klarar 125 år till, säger Åke och fortsätter:

– Men det är svårare att få tag i volontärer. Det ligger kanske i tiden, alla vill gärna vara med och kunna hänga på när det passar, folk är ju så upptagna. Men vi har ett gäng som jobbar ideellt, och utan dem skulle ingenting bli av, säger Åke Ryberg och nämner särskilt Sofia Eriksson som förra året vann kommunens eldsjälspris för det arbete som hon och hennes familj gör för att se till att Ryssbergsbacken täcks med snö.

Men i framtiden finns det vissa nyinvesteringar som skulle behöva göras.

– Det gäller kanske främst backen, där vi gärna skulle uppdatera med modern belysning och bättre maskinpark som kan se till att när det blir kallt så kan vi få backen snötäckt, snabbt. Det är inget vi klarar själva som förening, men kommunen har hittills visat en positiv attityd, säger Åke Ryberg.

Friluftsfrämjandet

Föreningen startades 1892 med grundidén om att främja skidåkning, och hette från början Riksföreningen för skidlöpningens främjande. Så småningom växte det till att omfatta flera former av friluftsliv och aktiviteter, som bland annat vandring, långfärdsskridskoåkning och utförsåkning. Ett mål är att alla ska kunna delta i friluftslivet utifrån sina egna förutsättningar, och man har under åren arbetat aktivt för att sänka kostnader för material och resor. Det finns 300 lokalavdelningar, och totalt har man nästan 82000 medlemmar runt om i Sverige. Föreningen har också en rad aktiviteter för barn, däribland Skogsmulleverksamheten, där man lär barn om allemansrätten och hur man beter sig i skogen. Föreningen är också remissinstans när exempelvis kommuner vill bygga på områden med värden för friluftslivet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!