Forumdebatt: Utan språket frodas fördomar

Är språkkrav för medborgarskap en väg till det inkluderande samhället? Nalin Pekgul (S) tycker att det är en bra idé, men Amineh Kakabaveh (V) är tveksam. Populism och det inkluderande samhället debatterades på Stora torget i Nyköping på fredagen.

S-debattören och sjuksköterskan Nalin Pekgul är beredd att dö för sina åsikter, säger hon. "Om man tror på mänskliga rättigheter kan man inte fega ur. Men det är klart att jag har ett säkerhetstänk."

S-debattören och sjuksköterskan Nalin Pekgul är beredd att dö för sina åsikter, säger hon. "Om man tror på mänskliga rättigheter kan man inte fega ur. Men det är klart att jag har ett säkerhetstänk."

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2017-09-08 19:30

– Jag tycker att det är ett bra förslag av Moderaterna, sade Nalin Pekgul, före detta riksdagsledamot för Socialdemokraterna, i en paneldebatt på Stora torget i Nyköping på fredagen.

Hon poängterade att hon själv skrivit om det flera gånger och att statsminister Stefan Löfven tog upp språkkrav i sitt sommartal.

– En del saker måste vi ha gemensamt, vi måste kunna prata svenska tillsammans. Bara på så sätt får vi själva en bild av vad samhället är utan att gå via klanledare eller andra.

Om man inte kan språket är det lättare att tro på rykten som går om Sverige, som att man lättvindigt blir fråntagen barnen, konstaterade Per Westerberg (M), Nyköpingsbo och före detta talman.

– Vi är väldigt dåliga på att vara inkluderande. Vi är dåliga på att följa upp svenskkunskaperna och det skapas olika världar. Det är då det förekommer kvinnoförtryck och jag är besviken på vissa feministiska grupper som inte står upp för kvinnors rättigheter i Sverige. Feministerna representerar en medelklass och finns inte för de mest sårbara, för de kvinnor som inte får lära sig svenska. Vi måste stå upp för dem.

Han har själv bytt åsikt i fråga om religiösa skolor och slår ett slag för den inkluderande skolan, som inte propagerar för traditioner som kan vara förtryckande.

Amineh Kakabaveh (V), riksdagsledamot och grundare av organisationen Varken kuvad eller hora, är tydlig med att hon helt vill stoppa bidrag till föreningar och skolor som förtrycker kvinnor.

Språkkrav för medborgarskap är hon mer tveksam till.

– Samhället ska absolut ställa krav och bidrag ska villkoras. Om man inte läser svenska och inte går i skolan till exempel. Men att villkora medborgarskapet är jag lite tveksam till, säger hon.

Det är andra gången Amineh Kakabaveh kommer till Nyköping och hon kommer med livvakter vid sin sida.

– Det är på grund av de här hoten jag har fått. Men jag är inte rädd, så länge jag har de här bredvid mig. Och vi får aldrig tillåta oss att tystna.

Efter panelsamtalet flockades åhörare kring de båda kvinnorna.

Stina Palmberg Eriksson passar på att ta en selfie tillsammans med Nalin Pekgul.

– Hon har sådant civilkurage och är en förebild. Hon är en av de fräschaste debattörerna, äntligen fick jag se henne livs levande.

Det var ganska många som ville lyssna på samtalen när Forum Nyköping drog i gång ordentligt på fredagen i tämligen kyliga tält.

Även om "integration är inte bara exotisk mat på torget", som någon sa, var det många som passade på att handla delikatesser från bland annat Somalia och Syrien under dagen.

Så hur ska vi alla bidra till integration? Det kan börja med bio, enligt Nalin Pekgul.

– Ring den somaliska mamman i ditt barns klass och erbjud läxhjälp eller att ta barnet på bio. Bjud alla barnen i klassen på kalas. Få alla att känna sig inkluderade.

Missa inte

Här ett urval av lördagsprogrammet under Forum Nyköping. Föredragen sker i två olika tält.

10:35. Islams framtid är en kvinna. Kvinnliga imamen Sherin (se artikel i torsdagens SN) om islam på ett sätt som är mindre vanligt. Föredraget hålls på engelska.

11.00. Så möter vi kriser och trauman i Sörmland. Charlotta Skålén, samordnare för psykisk hälsa på Sveriges kommuner och landsting.

11.30. Att möta det okända. Hanna Wallensten, skolpsykolog och föreläsare om normer och likabehandling.

11.40. Vykort från framtiden. Hur bygger vi för att mötas över gränsen? Alexander Ståhle, stadsforskare.

12.40. Bostäder för alla plånböcker. Jonas Nygren, Hyresgästföreningen.

13.20. Utdelning av Nyköpings kommuns integrationspris.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!