– Jag vill säga tusen tack till alla som har röstat. Det här känns helt fantastisk roligt, utbrister Erik Holmer spontant när han svarar från lägenheten invid träningsanläggningen i franska Pau.
Holmer var sjua på U23-VM i Krakow under säsongen som gick. Det är lika med Sveriges bästa placering genom tiderna – och Holmer var OS-reserv på hemmaplan.
– Jag hade U23-VM som ett av två stora mål med säsongen, så sjundeplatsen där värderar jag högt. Det andra målet var OS-kvalet i början av säsongen, men då gick det ju traggligt, säger Holmer.
Vad var orsaken till det?
– Dels var jag sjuk under en hel månad och dels lättade jag upp på vinterträningen väldigt sent, så jag låg efter med återhämtning. Men med lite extra vila så gick det ju bra på U23-VM och jag är även nöjd med avslutningen av säsongen med världscupsemifinaler i Prag (dåvarande hemmaforsen) och Slovenien.
För en kanot slalomåkare från Nyköping som vill nå den yppersta senioreliten gäller det att träna väldigt mycket utomlands. Holmer tillbringade senhösten i Prag, var hemma lite i jul och drog sedan till Pau som ligger vid foten av den franska delen av Pyrenéerna. I slutet av januari och hela februari har Holmer haft sina rätt tunga symtom av överträning.
– Hela hösten kändes det riktigt bra. Jag hade lagt in mera tävlingslika inslag och tränade hårdare än vad jag någonsin gjort. Men i januari och februari kände jag mig helt golvad, säger Holmer.
Har kroppen känts så tidigare under karriären?
– Nej, jag har varit på vippen tidigare, så är det ofta med idrottare på den här nivån – men det här är första gången som jag har varit riktigt golvad med pulszoner som hoppade ur helt.
Hur mår du nu?
– Nyligen började det kännas mycket bättre. Även om jag har gått igenom en tuff månad så tar jag med mig hela den långa fina hösten. Jag kör aldrig mera än ett pass per dag och kroppen svarar med att kännas allt bättre – så det är en stark trend men jag måste fortfarande känna efter från dag till dag.
Börjar du känna dig stressad inför landslagsuttagningarna första och andra helgen i april?
– Nej, faktiskt inte, jag har ju tvingats ta ett steg tillbaka och hittat andra värden runt omkring mitt paddlande och inte bara räknat antal timmar. Där har uppskattning som det här stipendiet betytt väldigt mycket för mig. Det har varit jobbigt mentalt, men NU känns det bättre än på väldigt länge!
Tävlandet börjar 1–2 april i Slovenien för att sedan dra vidare till Tyskland. Det ser ut att bli tre herrseniorer i K1-landslaget där Erik Holmer, Isak Öhrström och träningskompisen Fredrik Wahlén hade platserna 2016.
– Forsen i Tacen inleds med en hög drop men är annars ganska normal och har passat alla svenskar genom åren. EM går där i början av juni också så det är en viktig tävlingshelg.
Holmer har emellertid de största målen längre fram:
– U23-VM och stora VM i hemmaforsen i Pau (månadsskiftet september/oktober) är två riktiga höjdare för mig.
[fakta nr="1"]