Att vara 71 år fyllda behöver inte innebära att man lägger sig i soffan för att glo på tv resten av livet. Anna Åhman är en aktiv kvinna som tänker hålla i både språk- och skrivkurser nästa år.
– Spanska är som mitt andra språk så det är bara roligt att dela med sig av det, säger Anna samtidigt som hon bjuder på te hemma i köket i Gnesta.
En stor del av sitt liv har hon varit i rörelse - både i och utanför sig själv. Framåt och uppåt utan att vara en streber.
Anna växte upp i en socialt utsatt familj med periodvisa inslag av psykisk ohälsa och en pappa som i perioder söp till. Samtidigt så fanns många positiva inslag och familjen hade nära till skratt.
Tidigt blev mormor och morfar i Sörbygden i Jämtland en viktig utgångspunkt i henens liv.
– Morfars mamma bodde i en koja i skogen dit storbonden i byn kom och tog för sig. Resultatet blev att morfar som oäkting var väldigt utsatt under sin uppväxt. Han var skräckslagen inför att hamna på fattighuset. Det är för honom jag gjort min klassresa, tror jag, säger Anna.
– Mormor dog när hon var 90 år men som en stolt kvinna med sina fyra års folkskola. Hon var skolstäderska i byn och i mig finns nog mer av henne än mamma, tror Anna.
Som så många andra maskrosbarn blev skolan räddningen för Anna. Hon fick toppbetyg och började plugga på universitet.
– När mina jämnåriga radikala vänner läste till socialarbetare så blev det psykologi och medicin för min del.
Under många år blev det hårt jobb i en hierarkisk värld tills hennes eget trauma kom ikapp tillsammans med en utmattning.
– Att ha växt upp i en familj där det tassades på tå för en man som kunde få vredesutbrott hade skapat posttraumatisk stress hos mig. Men även ett kontrollbehov av att upprätthålla fasaden samtidigt som skuld och skam växte.
Anna beslöt sig för att göra en ny resa, till Bollnäs där hon började på en skrivarlinje på folkhögskolan. I början försökte hon skriva självbiografiskt men det tog tvärstopp så i stället fick flickan Sara berätta. Det tog flera år men till slut kunde hon sätta punkt med boken När en trollkarl dör.
I boken finns fragment av Annas eget liv och från sina yrkesår som psykiater. I övrigt är innehållet i boken påhittat.
– Det finns en livsstil i dag som enbart går ut på att familjerna sluter sig att konsumera, fjällresor, chartersemestrar i stället för att umgås med varandra. Om barn fick fler vuxna att luta sig mot i livet skulle de även ges chansen att kunna berätta om något är tokigt.