"I morse fick jag en smärre chock. Kan det vara lagligt av kommunen och gå in och göra dessa förändringar under häckningsperioden?" Trosabon och fågelskådaren Sören Humbla blickar ut över våtmarken i höjd med Ådarakan och grävmaskinen som arbetar. För en dryg vecka sedan fanns här ett stort antal häckande fågelarter, exempelvis gräsänder, kricka, sothöns, knipor, rödbenor, grönbena, sävsparv och sävsångare. Men nu är fåglarna bortskrämda av arbetet och endast någon enstaka syns till. Sörens inlägg på ett fågelforum på internet har väckt starka reaktioner. Många kan inte förstå varför kommunen utför arbetet just när fåglarna får ungar.
– Jag är generellt inte alls emot att man ibland måste rensa upp i en våtmark. Men de flesta fåglar ligger och ruvar just nu och har fått småttingar. Att då, under den absolut sämsta tidpunkten på hela året, gå in och göra de här stora förändringarna är ju en miljöskandal. Det här är nog inte lagligt och extremt olyckligt, säger Sören Humbla och tillägger:
– Det är ju säkert ett hundratal fågelbon här som har skövlats. Man gör bara inte så här den här årstiden. Man skulle förstås ha väntat.
Sören Humbla och andra miljö- och fågelvänner kan ha rätt i att det handlar om misstänkt miljöbrott. Enligt lag, artskyddsförordningen (2007:845), är det nämligen "förbjudet att avsiktligt störa djur, särskilt under djurens parnings-, uppfödnings, övervintrings- och flyttningsperioder." Något som Johan Varenius, funktionschef vid länsstyrelsen i Sörmland, intygar.
– Ja, det är förbjudet att störa djur under parningsperioden och det ska man ta hänsyn till.
Sören Humbla har kontaktat kommunen som i ett mejl svarade att "tidpunkten inte är optimal, men detta arbete måste utföras nu på grund av det låga vattenståndet".
– I skärgården får man på många öar inte gå i land i i häckningstider. Men här kommer man in med grävmaskiner och allt vad det är, säger Sören Humbla.