Monicas släktfoto fascinerade experter på Antikrundan

Nyköpingsbon Monica Hedén Krusell fick kramar av programledaren Anne Lundberg och fick höra av experten Torgny Schunnesson att hennes släktfoto var det mest intressanta han sett den dagen. "Vi får se om Antikrundan tar med det i tv", säger hon.

Monica på plats vid inspelningen av Antikrundan, där Torgny Schunnesson tittade på hennes fotografi.

Monica på plats vid inspelningen av Antikrundan, där Torgny Schunnesson tittade på hennes fotografi.

Foto:

Övrigt2017-09-06 19:00

Monica är född och uppvuxen i Skattungbyn utanför Orsa.

– Det är den vackraste platsen på jorden.

Hur kommer det sig att du flyttade därifrån?

– Jag var nyfiken på världen som ung, och jag har jobbat och studerat på olika ställen.

Monica landade så småningom i Nyköping, men när hon fick höra att Antikrundan skulle komma till hennes gamla hemtrakter beslöt hon att åka dit.

Historien om fotot har Monica alltid haft med sig.

– I min familj har vi lagt vikt vid historien, och jag har själv alltid varit intresserad. Jag har alltid frågat släktens äldre, och de har gärna berättat.

På bilden ser vi fyra män. Bilden togs i Stockholm, dit männen reste för att träffa kungen, Oscar den II.

Men vi får börja från början. Monicas gammelfarfars far, född i början av 1800-talet, var en soldat som tog sin bildning i egna händer. Han kallades Spanjorn på grund av sina mörkbruna ögon.

– Han köpte böcker i Falun, och lärde sig läsa och skriva. Och när det var något som behövde skrivas i byn, bad folk honom. Han blev senare nämndeman och notarie på tingsrätten i Falun. Och det blev också hans son, Hed Anders Jonsson.

Hed Anders är huvudperson i den här berättelsen.

– I mitten av 1800-talet skulle folk börja betala skatt till staten. Det fanns då skog som var statlig, och kungen, Oscar den II, ansåg då att det var lämpligt att den delades ut till dem som var skogsägare och skulle beskattas.

Men Hed Anders Jonsson hade en annan idé, som kunde komma den lilla människan till gagn.

– När det var nödår 1866-67 hade han sett svälten och hur eländigt folk hade det. Hans pappa Spanjorn drev dessutom en kvarn dit bönder kom milsvida omkring, och han fick höra berättelser om sågverkspatroner som lurade av folk skog för en sup.

Dessa bönder skulle då bli tvingade att lämna sina gårdar när de inte hade vare sig skörd eller skog att betala skatten med.

– Hans idé var att man skulle göra en kooperativskog av den delen som skulle ges bort, och dessutom om bönderna gav någon procent av sin skog var, kunde man skapa en besparingsskog där intäkterna från avverkning kunde gå till nytta för alla, som vägar, skolor och ålderdomshem.

Han reste tillsammans med tre andra män till Stockholm för att presentera sitt förslag till kungen, och Oscar den II tyckte det var en strålande idé. Det hela genomfördes och Monicas gammelfarfar fick en medalj.

– Kungen gav honom också namnet Hed, eftersom han var bonde delas inte "von" ut. Det här systemet med skogen finns kvar än i dag. I Nyköping finns fenomenet exempelvis i Jönåker häradsallmänning.

När Monica besökte Antikrundan väckte fotot, och hon själv, stort intresse.

– Jag hade på mig min mammas klänning från 1960-talet, och mormors handväska från 1940-talet. Programledaren Anne Lundberg kramade om mig och var glad över att jag var så fint klädd. Experten Torgny Schunnesson sa att det var det mest intressanta föremål han sett på hela den där dagen. Vi får se hur det blir när de klipper sen, om jag, klänningen och fotot med historian bakom kommer med.

Monica Hedén Krusell

Bor: Nyköping.

Kommer från: Skattungbyn i Orsa.

Familj: Gift, en son och två döttrar. "Dem jag är sidenmamma till. Det innebär att jag är extramamma, som man får på köpet när man gifter sig. Det var min vän som kom på det, hon tyckte inte det passade mig att kallas plastmamma och plastmormor, och det begreppet har jag tagit till mig och tackat för."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!