När han kommer hem från Spanien där han bor och tränar med Nyköpingsbekantingen Max Karlsson, som det senaste året har bott alldeles invid OS-kvalbanan, ska Holmer infinna sig på Bosön för att genomgå en rad tester med Sveriges olympiska kommitté (SOK).
– Jag tror det skulle vara åtta eller nio sommaridrottare som skulle komma och testa. Det är jättepositivt för mig, oavsett utfallet.
Efter det att ett projekt för unga talanger, där även senare ryggskadade Ludwig Andersson ingick, tog slut 2015 har Holmer stått utanför SOK:s kontinuerliga projekt medan Isak Öhrström finns med i det stora Topp och talang-projektet och har därmed större förutsättningar att köra på heltid medan Holmer måste jobba en del vilket man nästan inte har råd med för att konkurrera på ett OS.
– SOK gick in med lite aktivitetsstöd så jag kunde åka på alla tävlingar som jag ville i år och jag vet inte riktigt vad de här testerna innebär, men det känns ju bra att ha kommit lite närmare SOK:s satsningar igen.
Han befinner sig i Aple Adria i österrikiska Klagenfurt när SN-sporten ringer upp. Vädret kan ju inte gärna vara sämre än i Nyköping den senaste veckan i alla fall...
– Nej, det har blivit fint väder här nu och det är skönt för sedan några veckor tillbaka kör jag på med stor volym i träningsmängden. Det är nära till bergen, naturen utanför fönstret – och vackert. Det har varit bra träning i Österrike och nu blir det den första av många sejourer i VM-banan.
Han och före detta klubbkompisen från Nyköping, Max Karlsson, kommer inte att bli ensamma där.
– Nej, det är många läger där just nu, full ruljans. Och så kommer det att se ut större delen av vintern. Man tjänar väldigt mycket på att lära känna varje meter av VM-forsen, även om man inte behöver bo där så kommer jag resa dit ofta.
Anledningen är inte bara VM, utan att i första hand Erik Holmer eller Isak Öhrström bör ta en svensk kvotplats till OS då om det ska bli en resa till Tokyo 2020 – sedan återstår bara ett nålsöga som i och för sig den sistnämnde passerade inför Rio-OS.
– Det är en väldigt teknisk bana men i och med att den är smal och har låg volym vatten blir det inte så många olika kombinationer som man kan lägga in från arrangörens sida. Den här tiden är det mest volym i paddlingen, att verkligen lära känna forsen blir det teknikinriktade i Seu.
Hur har det gått under årets tävlingar där?
– I världscupskvalet kändes det VÄLDIGT bra. Jag var elva i en konkurrens som var tuffare än på VM. Sedan sket det sig i finaldelen.
VM går sista veckan i september, så Holmer kommer gå all in i formtoppning till ytterligare en tävling.
– Det blir EM, inte minst för att den tävlingen går i Pau.
Holmer har så sent som i år varit bosatt i den franska orten där även Nyköpingsboende landslagskollegan Fredrik Wahlén har bott.
– Definitivt bra för oss; en bana som vi tycker om och har paddlat VÄLDIGT mycket i...
Du gick in i väggen under vinterträningen förrförra säsongen, hur tänker du för att inte bli utbränd igen?
– Lyssna på kroppen och känna igen varningssignaler. För många av oss unga kanotister finns en stolthet i att träna hårt och inte vila. Men jag har lärt mig att man kan bli för trött i kroppen även i perioder som till synes inte är så hårda.
Holmer tog ytterligare ett steg mot OS-nivå under säsongen med bland annat ett brons på U23-VM.
– Jag vet att farten finns där, nu måste jag börja sätta åken oftare i semifinaler och finaler. Men jag känner ju att det finns goda möjligheter att göra något väldigt bra nästa år – har en optimistisk känsla.