Turen kommit till Abderrazak Bentaib, eller Abdi, som han kort och gott kallas. Det är första gången han bjuder hem hela språkgänget och han har bullat upp med flera sorters kakor, mandlar och nyrostade valnötter. Landsmannen Mahmed Masrar får äran att hälla upp det kryddstarka teet ur en marockansk tekanna i silver, och han gör det med stor finess. Mahmeds fru Khadilla el Moudden är också en i språkgänget. Khadija är utbildad barnmorska i Marocko och har kämpat för att lära sig svenska så fort det bara går. Målet är att validera sjuksköterskelegitimationen, för att på sikt kunna arbeta som barnmorska i Sverige. Efter ett år i Sverige pratar hon nästan flytande svenska.
– 80 procent av mitt jobb består av kommunikation, så jag behöver prata, prata och prata, säger hon.
Dick Jansson är i grunden narkossköterska men har de senaste åren arbetat som chef på Nyköpings lasarett. Förutom en allmän nyfikenhet för människor och andra kulturer, är språkvänsutbytet hans sätt att bidra till samhället.
– Jag har sett sjukvårdens brister från insidan. Svensk sjukvård är i stort behov av personal framöver och jag ser det som min skyldighet att hjälpa till så att de här personerna kan komma in i samhället, säger han.
Abdi, Mahmed och Khalida kom till Sverige via Italien där de bott i tio år. Ett allt mer rasistiskt klimat fick dem att ta beslutet att flytta till Sverige. Abdi säger att hela hans familj trivs bra i Nyköping och att barnen funnit sig tillrätta i skolan. Som marrockan är Abdi tvåspråkig och den franska brytningen slår igenom när han pratar svenska. Abdi är universitetsutbildad och har läst både IT och ekonomi på universitet i Marocko. I Sverige går Abdi och Mahmed en förberedande kurs för att på sikt kunna ta busskort och kanske få jobb som busschaufför.
Det har gått en vecka sedan gänget sågs och de konstaterar att Sverige fortfarande inte har någon regering. Mahmed menar dock att det inte är så konstigt att det inte finns ett styre precis efter ett val.
Dick ställer mycket frågor till de övriga. Bland annat undrar han vem som lagar maten i respektive familjer. Abdi ler generat och säger att det mest är hans fru, men att han gillar att baka pizza. Mahmed är mer självsäker.
– Jag är jätteduktig på att laga mat, särskilt tagine (en marockansk gryta), säger han och skrattar.
Samtalet flyter på och Dick kommer in på den svenska pappaledighet och männen undrar vad männen gör hemma. Efter en stunds prat kommer de fram till att de gör samma sak som man gör när man är hemma med barn – alltså lagar mat, städar och leker med barnen i lekparken.