Politikerna ska mota hot och våld

Valåret stundar – och med det risken för att debatten skruvas upp – och urartar. Oxelösunds politiker var rörande överens om att de ska ta fram en plan för att mota – och i värsta fall möta hat, hot och våld.

"Det blir en känsla av obehag, att det inte är respektfullt, säger Catharina Fredriksson (S).

"Det blir en känsla av obehag, att det inte är respektfullt, säger Catharina Fredriksson (S).

Foto:

Övrigt2017-11-02 08:00

– Vi ser tyvärr en tendens att hot och hat ökar mot förtroendevalda. Det är ett allvarligt hot mot vårt demokratiska system och något vi aldrig kan acceptera. Det här kan leda till att människor avstår att ta politiska uppdrag, säger kommunstyrelsens ordförande Catharina Fredriksson (S).

Kommunfullmäktige beslutade under onsdagskvällen om att ta fram en plan för hantering av hot och våld mot förtroendevalda. Tankar finns redan om vad en sådan skulle kunna innehålla, som exempelvis utbildningsinsatser för att förutse och bemöta möjliga hot- och våldssituationer och rutiner för hur kommunen och partierna ska agera om en förtroendevald blir utsatt.

Nu ska varje parti välja en representant som ska delta i arbetet. Tanken är att det ska vara så brett som möjligt.

Det är sällan som kommunfullmäktige har varit så rörande överens om något. Luiza Kaminska (M) ansåg dock att mobbing ska finnas med bredvid hot och våld, men det tillägget röstades ner.

En av dem som blivit utsatta är Inge Stålgren (S). Han var ordförande i kultur- och fritidsnämnden för ett antal år sedan när beslutet togs att bandyplanen skulle tas bort.

– Vi hade inte pengarna då och jag fick hålla i yxan. Jag fick verbala hot via telefon och fick utstå mycket skit på nätet. Då kände jag mig illa berörd. Det var otrevligt, men jag anmälde det aldrig, säger han.

Catharina Fredriksson berättar att en del saker hon får höra balanserar på en gräns.

– Det har inte varit av den karaktären att jag polisanmält det. Men det finns de meddelande jag får via telefon, e-post eller sociala medier som är precis på gränsen för vad som är ok. Det blir en känsla av obehag, att det inte är respektfullt, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!