Räddningschefen lovar: "Vi blir lika snabba – men styrkorna blir mindre"

Nu har deltidsbrandmännen gett sitt slutgiltiga besked efter massuppsägningarna. Resultatet: Hela styrkorna i Oxelösund och Trosa försvinner.

Hela styrkan i Trosa försvinner efter 1 maj. Över 20 brandmän ska nu ersättas.

Hela styrkan i Trosa försvinner efter 1 maj. Över 20 brandmän ska nu ersättas.

Foto:

Övrigt2017-02-15 06:00

Över 40 deltidsbrandmän inom Sörmlandskustens räddningstjänst har sedan tidigare sagt upp sig från stationerna i Trosa, Oxelösund och Gnesta efter kraftigt missnöje med det nya centrala avtal som börjar gälla efter 1 maj.

Brandmännen hoppades länge kunna förhandla fram ett lokalt lönetillägg med Nyköpings kommun. Kommunen svarade med att presentera ett motbud, och krävde besked från samtliga deltidsbrandmän som tidigare sagt upp sig innan 23 februari. Och det här svaret fick man:

* I Gnesta tar sex av åtta brandmän tillbaka sina uppsägningar.

* I Oxelösund och Trosa står däremot samtliga fast vid sina uppsägningar. Hela styrkorna, sammanlagt 35 brandmän försvinner.

‒För min del var det nej direkt, det var inget bud att ta ställning till, säger Örjan Svensson deltidsbrandsman i Trosa och facklig företrädare för BRF (Brandmännens Riksförbund).

Han berättar att man från fackets sida även försökte ta upp förhandlingarna med arbetsgivaren, en sista gång.

‒Jag hoppades att vi kanske kunde enas om något bättre bud än det vi fick, men så blev det inte.

Samtliga deltidsbrandmän i Trosa och Oxelösund försvinner alltså i ett svep efter 1 maj. Men räddningstjänsten kommer att finnas kvar i kommunerna lovar Patrik Kullman, räddningschef i Nyköping – i en slimmad version.

‒Vi kommer att vara ute på larm lika snabbt som tidigare men med mindre styrkor. Vi gör en omfördelning inom våra befintliga styrkor så att vi klarar av att hålla en beredskap efter 1 maj, om vi inte har hunnit rekrytera innan dess. Och det är ganska tight med tid, säger Kullman som i nuläget inte kan ge något besked om hur bemanningen blir på respektive ort.

Nyköpings kommun har redan påbörjat en rekryteringsprocess. Patrik Kullman hymlar inte med att det innebär väldigt stora utmaningar, eftersom man hoppas kunna rekrytera "i princip lika många som har slutat".

‒Det lär ta lång tid och det kräver att vi hittar andra lösningar under tiden, till exempel omfördelning av heltidspersonal. Vi kommer också att behöva hjälp från arbetsgivare och hjälp från kommunerna.

Örjan Svensson, som har jobbat som deltidsbrandman sedan 2013, berättar att det tidigare varit väldigt svårt att rekrytera ny personal till stationen i Trosa. Nu ska 21 man ersättas.

‒ Jag skulle vilja påstå att det är fullständigt omöjligt. Vi har ju försökt rekrytera årligen och har kanske fått in en per år.

Det här gäller konflikten

Det nya avtalet som förhandlades fram i höstas har lett till att deltidsbrandmän över hela landet sagt upp sig.

I avtalet, som träder i kraft 1 maj, tas bland annat tillägget för obekväm arbetstid bort, precis som bilersättningen.

Inom Sörmlandskustens Räddningstjänst sa över 40 deltidsbrandmän upp sig i Oxelösund, Trosa och Gnesta. Dock ingen i Nyköpings kommun.

Lokalt har deltidsbrandmännen krävt att få tillbaka biltillägg och OB-tillägg, samt få lönetillägg efter erfarenhet och kunskap.

Efter förhandlingar har Nyköpings kommun beslutat att i stället ge brandmännen tå timmars betald fysträning per månad, som ger 326 kronor/månad, samt höjd dygnsersättning för extrapass, från 200 kr till 400 kr/månad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!