Ungdomshockeyn i Sverige består förutom av de rena klubblagen allt mera av så kallade selectlag där de som vill köra lite mera får spela med ungefär lika bra killar.
Från en sådan riktad hockeycamp fick bland annat NH Ungdom-spelarna Arvid Bergström och Vincent Gellar samt Gustav Lexell från Gnesta IK frågan om de ville komma över och vara med ett amerikanskt klubblag i fem dagar och även spela match med Ice Pirates från Tampa.
– Jag var lite tveksam först, men jag ångrar verkligen inte att jag åkte och fick alla nya intryck och känna på den amerikanska hockeyn, säger Vincent Gellar.
Det var väldigt mycket som skilde i träningen och inriktningen av hockey. Killarna fick verkligen veta hur man kör effektiv powerskating och hur man behandlar pucken i den amerikanska hockeyskolan, som har skördat så enormt stora juniorframgångar senaste femton åren.
Nu har ju Sverige också tagit sig under denna tidsperiod så kan man plocka det bästa ur båda kakorna så är det förstås det bästa.
– Det var mycket mera skridskoåkning där borta, mycket snabb skridskoåkning med puck – men det var absolut förbud mot att kladda med pucken. Började man dribbla sa de till direkt, säger Vincent.
Det är inga tacklingar alls i amerikansk ungdomshockey men tuffare spel med klubborna och mera att driva rakt på mål för att komma med i statistiken som körs ända från väldigt unga åldrar.
– De är väldigt snabba med klubborna, så är man inte beredd hela tiden så tappar man pucken.
Killarna fick komma till en delvis annorlunda hockeyatmosfär. Mera hela hockeyfamiljer i mera ombonade hallar, som inte skrek lika mycket.
– Förutom några hockeymammor, ler Vincent, men tillägger att de bara skriker hejarop.
Plus mera respekt för domarna, som heller inte tar några diskussioner på isen.
De smala rinkarna var förstås en ny erfarenhet?
– Allt går mycket snabbare, men det kan också bli längre byten då man inte hinner bli lika trött i en smal rink – en gång var jag inne i sex minuter, säger Vincent Gellar.
Men allt är förstås inte hockey. Bara att komma in som ganska få svenska killar i en grupp med mestadels amerikaner och ett par kanadensare gör ju att man måste vara social på deras språk.
– Det var kul att umgås och prata engelska.
Slutintrycket som Gustav Lexell, Arvid Bergström och Vincent Gellar kan bära med sig när försommarträningen var ungefär det här:
– Är alla killar i ert lag så här bra är ni välkomna över tillbaka när som helst.
De tre Sörmlandskillarna försäkrade artigt att så var fallet och fick de bägge sköna slutorden:
– Smooth players!