Undersökning: Oxelösund toppar robotlistan

Många av dagens jobb bedöms ha ersatts av robotar om 20 år. Enligt en undersökning är Oxelösund allra mest utsatt för robotisering av de svenska kommunerna.

Utsatt eller gynnad? Är det bra att robotar och algoritmer ersätter människors arbeten – eller kommer det att lämna efter sig en arbetslöshet som vi inte ens kan föreställa oss?

Utsatt eller gynnad? Är det bra att robotar och algoritmer ersätter människors arbeten – eller kommer det att lämna efter sig en arbetslöshet som vi inte ens kan föreställa oss?

Foto:

Övrigt2017-07-25 08:00

Risk – eller möjlighet? Det beror på hur man ser det. Robotar ser ut att bli allt vanligare i Oxelösund om man får tro den undersökning som tidningen Dagens samhälle gjort. De har jämfört alla svenska kommuner och bedömt hur stor risk det är att arbeten där har ersatts med robotar om 20 år. Oxelösund toppar listan med en riskfaktor på 62 procent tätt följt av andra mindre orter med en eller ett fåtal dominerande arbetsgivare inom industrin.

Anledningen att Oxelösund är i topp är, föga förvånande, att SSAB är den dominerande arbetsgivaren. Ett företag som redan arbetat – och arbetar – mycket med automatisering.

– Det innebär att vi försöker få bort slitsamma, repetitiva arbetsmoment som sliter på människan. Det innebär ofta att säkerheten och arbetsmiljön för våra anställda förbättras. Men också att kvaliteten blir jämnare när produktionsprocesser automatiseras, säger SSAB Oxelösunds informationsansvarige Sari Heikkinen i en intervju med Dagens samhälle.

Kommunstyrelsens ordförande Catharina Fredriksson (S) ser inte framtidsscenariot som något hot mot Oxelösund.

– Jag tror att resultatet av den här undersökningen baseras mycket på att vi är så beroende av SSAB och den kringverksamhet som skapas. Samtidigt ser jag inte någon större fara i det här, automatisering och digitalisering har pågått länge här. Går man omkring inne på SSAB så ser man att mycket styrs från manöverhytter i dag. Det är mycket som har skett från 1950-talet och fram till i dag, säger Catharina Fredriksson.

Vad gör kommunen för att möta en framtid där många av dagens arbetsuppgifter inte ser ut att skötas av människor?

– Vi har en löpande dialog med SSAB om hur det ser ut framöver när det gäller utveckling och vilken arbetskraft som kommer att behövas. Om vi ska utbilda den på lokal, regional eller statlig nivå, säger Fredriksson.

För det är just utbildning som hon tror är nyckeln till framtiden. Att det kommer att finnas arbetstillfällen, men att några yrken byts ut mot andra.

– Vi behöver fundera på vilken arbetskraft vi behöver utbilda till, vilken kompetens som behövs för att sköta den nya tekniken.

Vad skulle du vilja ha för arbetstillfällen till Oxelösund i stället för de som ser ut att försvinna?

– Det som händer redan nu är jätteroligt, att vårt nyföretagande går framåt mycket. Det är alldeles nödvändigt för oss. Det behövs en motvikt till den dominans som industrin har, att vi inte är så beroende av den.

Kommunernas utsatthet för robotisering

Stiftelsen för strategisk forskning har gjort en bedömning av riskfaktorn för olika yrken och den faktorn har sedan multiplicerats med antalet yrkesverksamma i de olika yrkena i de svenska kommunerna. På så sätt har Dagens samhälle fått fram en indikation över hur stor andel av den yrkesverksamma befolkningen som kan komma att påverkas av robotisering och annan automatisering inom 20 år.

Oxelösund toppar listan med en riskfaktor på 62 procent. Minst riskfaktor finns i Lund och Danderyd med 37 procent.

Stiftelsen för Strategisk Forskning inrättades den 3 januari 1994 efter beslut av riksdag och regering. De presenterar sig som en fri, oberoende aktör inom det offentliga forskningsfinansieringssystemet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!