Pink Gloves Boxing är ett träningskoncept som växer och har i dag cirka 250 medlemmar på 14 platser runt om i landet. Under veckan har det varit prova på-tillfällen på World class i Eskilstuna och vi fick en pratstund med instruktören och Torshällabon Jacob Axdorph.

– Ett gym i Falun var först men Eskilstuna var nummer två i Sverige med att haka på, säger en stolt instruktör som var med och startade konceptet lokalt hösten 2012.

I Pink Gloves Boxing får man tillgång till boxningens effektiva och roliga träning utan att behöva sparra och riskera att bli slagen.

Artikelbild

Carin Ekström instrueras av Jacob Axdorph på Pink Gloves Boxing.

– Det som skiljer sig från andra gruppträningar är att det är samma grupp av tjejer som träffas varje gång. Du kommer att lära känna de som är där, samtidigt som du vet vilka som kommer att sakna dig när du inte är där. Man får en lagkänsla och en trygghet vilket gör att man peppar varandra och vågar utmana sig själv. Vi lägger väldigt stor vikt på att utveckla kondition, styrka och boxningsteknik, berättar Jacob Axdorph.

Träningsformen är indelad i ett system där gruppen tränar två gånger i veckan under 15 veckor varje termin.

– I slutet på varje termin så har vi en gradering där man får visa vad man lärt sig och hur man utvecklats.

Hur går ett pass till?

Artikelbild

Lagfotot efter ett pass med Pink Gloves Boxing.

– Vi träffas några minuter innan passets början, uppe i receptionen, för att umgås och linda på boxarlindorna som ingår i våra start-kit. Det kan ju ta en liten stund, säger Jacob Axdorph som själv tränat kampsport i 20 år.

– Sedan går vi in i träningslokalen och har en uppvärmning. Efter det har vi en teknikdel där vi går igenom det vi ska träna på just det tillfället. Det kan vara ett slag, en kombination, en duckning eller ett steg och förflyttning. Sedan fortsätter vi med en cirkelträning med fem stationer. Då kan vi ha med boxningssäcken, köra fotarbete, styrka, skuggboxning (där man kan finslipa på sin egen teknik) och slutligen en station där du träffar instruktören och får individuell coaching, säger Jacob Axdorph.

– Vi kör två minuter på varje station, sedan roterar man, efter det blir det en liten längre paus och sedan blir det ett varv till.

Sista delen av passet kallas ”cool down”. Där går man laget runt och delar med sig av sina erfarenheter. Var och en får välja en styrke- eller stretchövning, det kan vara stretching, armhävningar eller någon kanske kör plankan.

– Vi varvar helt enkelt ner och lär känna varandra bättre.

Konceptet startades redan 2006 i Montana i USA av Garret Garrels som då jobbade som personlig tränare. Efter att ha använt sina tidigare boxningskunskaper på en kvinnlig klient blev hon så inspirerad av upplägget att hon ville ha mera.

– "Det här var alldeles för roligt för att göra det själv. Får jag ta med en vän", sa hon?

Efter ett tag hade det till och med gått rykten på stan och när träningsformen hade spridit sig så mycket behövdes ett namn vilket blev Pink Gloves Boxing. Efter att grundaren Garret Garrels varit på en lyckad nätverksträff för träningsanläggningar i Sverige fick konceptet även fart här.

För den som vill träna med Pink Gloves Boxing behövs inga förkunskaper. Och eftersom det är stationsträning så blir det också att varje individ tränar utefter sina förutsättningar, sida vid sida kan den som inte tränat i hela sitt liv peppa den som, till exempel, ska köra Ironman i sommar.

– Jag kan säga att vi har haft alla sorter, säger Jacob Axdorph och fortsätter:

– Du börjar med svarta handskar och svarta lindor. Termin två får du dina rosa lindor och termin tre får du dina rosa handskar.

När man är klar med sin termin belönas man med ett diplom.

– Nästan alla som tränar Pink Gloves Boxing eller som testar för första gången säger:

"Det är så himla roligt så att man glömmer bort att det är jobbigt."

Under det senaste passet var det en tjej som testade träningen för första gången som sa:

"Jag är en sådan som alltid brukar titta på klockan och räkna ner tills träningen är över. Sedan brukar jag inte orka bli så här trött."

– Det blir som en peppande lagkänsla många upplevt i olika sporter när de var yngre men inte har kvar som vuxen, avslutar Jacob Axdorph.