Joakim Brunzell och Jonas Ekman Fischer. Där har ni namnen på två av vinnarna av Ångaloppet 2019. Tävlingsgeneralen Nils Zätterström kallade Ångaloppets 22-kilometare för arrangemangets "kronjuvel" i SN-sportens förhandssnack med honom. Så visst var det många spända blickar som följde upplösningen av denna lördagsgodbit. Men någon dramatik värd namnet blev det inte i slutändan när det gällde herrklassen.

– Vi har inte tävlat tillsammans förut, avslöjade en av förståeliga skäl helnöjd Joakim Brunzell kort efter målgång inför publikens jubel.

Kalmarbon Jonas Ekman Fischer – som vanligtvis brukar tävla med sin storebror Lars – hittad bevisligen en mycket bra, samsynkad kemi med Joakim under lördagens begivenheter.

– Det var ju rätt idealiskt swimrunväder även om det blåste en del, bedömde Jonas, som tillsammans med Nynäshamnbördige Joakim noterades för vinnartiden 2.09.21.

Vinnarduon hade dryga två minuter tillgodo på vassa Simon Börjeson och Rasmus Regnstrand, den konstellation som rent historiskt är den mest framgångsrika i Ångaloppet med flest antal segrar sedan starten.

– Vi båda har kört mycket swimrun så vi känner varandra väl. Kan varandras styrkor och svagheter bra. Vi gick ut hårt i dag i början och det räckte hela vägen, sa en belåten Jonas.

– Framför allt löpningen kändes jättebra, fyllde Joakim i.

– Och vi visste att de (Börjeson/Regnstrand) är starka och säkra simmare men vi hittade en bra taktik i dag, fyllde Jonas i sin tur i.

När det kommer till lokalt kända namn noterades bland annat OK Hällen-profilerna Engström, Johanna och Jonas, för en fin tredjeplats i mixed-klassen.

– Det var jobbigt. Vi tappade ju i simningarna men jag är jättenöjd, pustade Johanna kort efter att hon klippt mållinjen tillsammans med maken.

Johanna och Jonas – som har siktet inställt på mastiga klassikern Ö till ö den 2 september i Sandhamn – kom i mål nästan tio minuter efter vinnarna Martin Flinta/Johanna Edman (vinnartid 2.28.57). Damklassen på 22 kilometer vanns klart och tydligt av Fanny Danckwardt-Lillieström/Desirée Andersson (2.35.31). Ö till ö, där även bland annat Jonas Ekman Fischer kommer dyka upp, kallas ibland för VM i swimrun.

– Det ska bli kul att se hur vi står oss där, sa Johanna.

Nästa år firar Ångaloppet tioårsjubileum.