• Det tycks bli en trend att samla ihop kompisgänget för att spela och träna på en enklare nivå. Foto:
  • Korpen arrangerar turneringar i flera olika sporter, och det är glädjen och sällskapet som är viktigast. Foto:
  • Många ringer och frågar vad de ska göra för att starta ett lag. Vi ordnar tider och fixar så de är med i en serie. De behöver bara en lagledare och spelare, menar Jussi Ekola. Foto:
  • Foto:
1/

Samla ihop kompisgänget och träna: "Stort intresse"

DAGSFORM

Är man trött på gymmet och individuell träning så finns det mängder av alternativ. Varför inte samla ihop kompisgänget och spela fotboll, handboll, innebandy eller någon racketsport till exempel? – Det här sociala börjar komma tillbaka, att man tycker att det är kul att göra något tillsammans, säger Lars Eklund, verksamhetsansvarig på Korpen Nyköping.

Lyfta skrot på gymmet har varit populärt länge. Men om man saknar den sociala biten finns det många alternativ. Förutom gruppträningspass så kan man själv samla ihop kompisgänget för att träffas någon gång i veckan och utöva en sport.

– Nu har det varit några år där man kört mycket själv och då har man kanske tappat den sociala biten. Man kanske börjar bli sugen på att umgås mer nu. Våra lag här hittar på många grejer och har lagfester. Det blir mycket socialt runt lagen, säger Lars Eklund, verksamhetsansvarig på Korpen Nyköping.

Vill man dessutom medverka i en turnering och möta andra så finns chansen.

– Många hyr lokal och kör lite på lattjo lajban. Jag vet att det är många sådana gäng som kör i en liten gymnastiksal någon gång i veckan och tycker att det är lagom. Det är bra att folk rör sig och umgås på det sättet. Sen om man vill möta några andra och ha roligt så kommer man till Korpen och är med i ett litet seriespel eller turnering så blir det lite mer av det än att bara spela med varandra.

Vad händer under våren och sommaren?

– Det som händer nu är ishockeycup, fotbollscup inomhus och pickleballcup. Sen har vi vårcup i innebandy, badmintoncup och SM i pickleball. Fotbollssäsongen börjar i början av maj, det är sjumannafotboll där alla kan vara med oavsett om man är aktiv eller bara motionär. Det är lite som vad som är på gång just nu.

Ja, det finns med andra ord en hel del att vara med i för att ha kul samtidigt som man rör på sig. Och cuperna brukar vara populära.

– Det är jättestort intresse. Och det kommer lag utifrån. Från Eskilstuna och Norrköping till exempel, så det är väldigt spännande.

Eklund tror att lagidrott på en enklare nivå kommer bli en trend.

– Jag märker att folk söker sig till varandra och håller ihop mer nu. Det är många grupper som kommer hit varje vecka för att träffas och prata och håller i gång samtidigt som de har kul. Vi behöver ha ett sådant samhälle där man umgås mer och pratar med varandra och mår bra, där alla får mer tid ihop och sitter i omklädningsrummet och pustar ut och ljuger lite. Det tror jag blir en trend.

Fler och fler ungdomar bildar egna lag.

– Vi ser att det är stort intresse bland ungdomar. De hinner med det där med datorn ändå, haha. Det verkar som att fler vill umgås, så det är lite på uppgång tycker jag.

I Eskilstuna kan man även där se hur det växer.

– Det känns som att det är en liten trend där ungdomar upptäcker enkelheten och gör det för att det är kul. Vi ställer inga krav på att man måste träna för att få vara med och spela match. Jag känner att vi måste tillbaka till lekstadiet lite, att man träffas och spelar för att det är roligt, sen finns det de som kör lite seriösare också såklart, säger Jussi Ekola, verksamhetsansvarig Korpen Eskilstuna.

Hur ska man gå till väga ifall man bilda ett lag och vara med i Korpens turneringar?

– Vi försöker använda oss av uttrycket kul och enkelt. Många ringer och frågar vad de ska göra för att starta ett lag. Vi ordnar tider och fixar så de är med i en serie. De behöver bara en lagledare och spelare. Så det är bara att ringa så paketerar vi idéerna.

Ekola har ett tydligt exempel.

– Vi har satt ihop en grupp på tolv handbollstjejer. Det var en mamma som ringde, som var ledare när de spelade seriespel, och undrade om de kunde träna tillsammans. Vi ordnade så de kan träna i en hall en gång i veckan för motionens skull och för att de ska ha roligt. De här tjejerna betalar 50 kronor per termin för att träna hos oss. De har fått västar, bollar, en hall och en ansvarig ledare.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

Strängnäs innebandyKorpenDagsformIshockeySportbadmintonfotboll
Relaterat