• William Björling slajdade fint runt på Svanstaovalen på det såphala underlaget. För hans del väntar en landskamp i Danmark nästa vecka. Foto:
  • Foto:
  • Linus Eklöf var en av de förare som valde att inte köra under fredagskvällen. Foto:
  • Foto:
  • Foto:
  • Foto:
1/

Såphalt Svansta gjorde landskampen kort

Speedway

Landskampen mellan Griparna och Finland blev en något avhuggen tillställning. Tävlingsledaren Percy Lundkvist bröt matchen efter det åttonde heatet, då hade hälften av förarna redan packat ihop sina grejer.

Det strilande regnet under hela fredagseftermiddagen och kvällen ställde till det för Nyköpingsklubben Griparna. Med bara tio minuter till start var det fortfarande osäkert om landskampen skulle kunna gå att genomföras.

Till slut röt Percy till:

– Nu bestämmer jag att vi kör, sa han.

Några som genast hoppade av var Linus Eklöf, Christoffer Selvin och Finlands förstaförare Teemu Lahti. Linus avhopp berodde nog mycket på att han har en SM-final med Smederna att tänka på veckan som kommer. Örnarnas Christoffer hade en annan anledning.

– Jag har bara kört fyra matcher sedan jag kom tillbaka från min skada (bruten fot)....och ja, banan är såphal. Det är väldigt lätt att man blir påkörd om man kör omkull. Det är egentligen bara säkert om man har två förare på banan, då kan man hålla sina spår, säger han.

Och det var precis vad som hände efter ett tag. I det tredje heatet var det bara finska förare på banan och i det fjärde bara svenska. I det sjätte heatet kom helt enkelt ingen förare ut. De som fortfarande var kvar i depån då hann inte få rent grejerna mellan heaten.

En som tyckte det var ganska kul på Svanstaovalen i går var William Björling. Han plockade hem full pott på sina race, det vill säga nio poäng.

– Det värsta var väl att det var lite håligt. Det slog litegrand och sen såg man ju inte så mycket, säger han.

Är det så smart att köra då?

– Kommer man hit så ska man ju köra. Det är långt att åka.

Efter en del rumphuggna heat – det femte kördes för övrigt inte klart utan bröts då Linus Persson körde omkull i ledning i sista kurvan – så stod Finland till slut som segrare med 20–19.

– Killarna som körde ska ha en eloge. Det gjorde de bra. Synd att inte fler tordes, säger Percy.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

GriparnaLinus Eklöfspeedway
Relaterat