Sipöcz och Franklin till Tystberga

Sport
Tystberga GIF har gjort ett riktigt kap vad gäller tränaransvaret till nästa säsong. Ferdinand Sipöcz, den gångna säsongen i Nyköpings BIS ungdomsled kommer att ta över huvudansvaret för träningen nästa säsong.

Det känns bra att börja med Tystberga. Klubben har en bra anläggning och det är en välskött förening. I U-laget blev det ingen riktig lagkänsla. Spelarna kom och gick och resultaten spelade ingen stor roll, säger Ferdinand som bara sett sina nya adepter i aktion i en halvlek.
Vid sin sida som assisterande tränare kommer Ferdinand att ha Neil Franklin, den engelskfödde före detta mittbacken med spelarförflutet både i NBIS och Hargs BK. Neil var även den gångna säsongen assisterande tränare till Ferdinand.

De hade gemensamt hand om NBIS U-lag. Men under sommaruppehållet började han åter att träna själv. Tanken var att Neil skulle vara en form av säkerhet, eftersom NBIS hade stora skadeproblem på mittbackspositionen.
Han spelade en match i U-laget så visst kan det bli en del matcher i Tystberga också, säger Ferdinand. Men först och främst kommer han att vara tränare.
Försäsongs-träningen startar den 2 december.
Spelarna var lite rädda för att vi skulle köra igång med fyra träningspass i veckan, säger Ferdinand och menar att det kommer att bli en balansgång för honom och Neil att hitta rätt i träningen.
Vi är ju vana med spel i division 2 och 3 och som tränare i U-laget. Men vi kan inte begära så mycket av spelarna i Tystberga, säger han.
Tre träningspass i veckan väntar Tystbergakillarna tills träningsmatchandet startar. Då går laget ned på två träningspass.

Både Ferdinand och Neil är rätt klara på sina tränarfilosofier.
Grundspelet är viktigt. Sedan vill jag att spelarna ska få träna på vad de ska göra på matchen. Därför vill jag ha två höger backar, två mittbackar och så vidare. Lagdelsträning, säger Ferdinand.
Det låter lite som om du fått inspiration från den amerikanskafotbollen?
Ja, ska man titta på det är det kanske inte helt fel att träna in till exempel tre uppspelsvarianter. Det ger alltid spelarna en extra trygghet.

Tystbergaordföranden Leif Haglund erkänner att tränarvärvningarna är en satsning från klubbens sida.
Efter våra resurser är det detta.
Målet är att Tystberga åter ska ta steget upp i division 5. Om inte efter nästkommande säsong så i alla fall efter säsongen 2004. Laget är i dag i division 6.
Vi tar ett år i taget. Men siktar på två år, säger Leif om hur länge tränaransvaret är tänkt att vara.
Några nyförvärv är inte klara till klubben. Men förhoppningen är att kunna förstärka truppen.