Erik Skoglund har hunnit spana in lyxiga Echo arena, som ligger på samma avsats i Mersey som Beatlesmuseet. Även SN-sporten är redan på plats i Liverpool där allt nu ska avgöras sent på lördagskvällen – och där vi under tisdagen träffar motståndaren Callum Smith. Foto:

Erik framme vid målet: "Har väntat obehagligt länge"

Boxning
annons

– Jag har väntat obehagligt länge på det här, så det känns faktiskt bara skönt att det äntligen är dags. Det säger Erik Skoglund efter att ha poserat framför Echo arena i Liverpool där Nyköpingsboxaren går sin livs match på lördag. I andra ringhörnan står sylvassa, långe britten Callum Smith.

Erik Skoglund klämde in SN under måndagens späckade schema mellan World boxing super series eget tv-team – som låg hack i häl bort mot Beatlesmuséet i måndagens regn, blåst och retfulla solstrimmor – och danska Viasat.

– Det är redan mycket att stå i här men det var jag mentalt förberedd på.

Skoglund har heller aldrig varit i närheten av så här förberedd sportsligt med över hundra ronder mot utländska kvalitetsboxare

– Så ska vi inte glömma att Robin Safar har hoppat in och gjort ett jättebra jobb – en stor kille som jag tror mest på i cruiservikt.

Risken med ”obehagligt lång” förberedelsetid är en för tidig formtopp. Skönt då att det inte har lossnat förrän de tio senaste dagarna.

– De tre sista sparringarna, inflikar Skoglund.

Boxningskonditionen testades ordentligt för en vecka sedan mot tuffe ukrainaren Yevgeni Makhteienko, som bland annat har knockat annars obesegrade svensken Sven Fornling.

– Det var ett viktigt besked att jag kunde gå tio ronder utan att blinka. Jag tyckte att jag var rapp och alert även i rond nio och tio och är man inte det mot en boxare som Callum Smith så kan det gå riktigt illa.

Han drog inte en pust. Givetvis var pulsen hög i slutet av ronderna men efter ungefär halva rondpauserna var Erik helt återhämtad.

– Jag behöver inte söka pauserna med clinchsituationer eller gå med dubbelgard. Det har man inte heller råd med mot Callum Smith. Han bultar ner en då.

Skoglunds sparringväg fram till Liverpool.

Det är stor skillnad gentemot de två första veckorna av sparringen då Erik visserligen såg rejält stark ut, men också lite tung och stel.

– Jag var också betydligt tyngre än vad jag är nu. Jag har en helt annan snabbhet och rörlighet, men känner märkligt nog inte att jag har tappat något i styrka. Tvärt om i vissa avseenden.

– Flytet i rörelsemönstret har kommit och med det kan jag boxas mera avslappnat.

Du kanske är supermellanviktare trots allt?

– Ja, nu och ett tag till, men inte på lång sikt – uppoffringarna är stora men det ska det ju vara.

Sparring 1, Enrico Kölling, Tyskland En av Erik Skoglunds bästa boxningskompisar, stabila tysken Enrico Kölling, inledde kvalitetssparringen för nästan åtta veckor sedan. Kölling är uppe och nosar på den nivån igen i lätt tungvikt efter bland annat dubbla segrar mot Ryno Liebenberg, som ni minns från en blodig kväll på Hovet – en tidigare enbart defensiv kubik som försöker skapa mera nu. Foto:

Inte mindre än sex på olika sätt utländska boxare, varav ett par topp tio i världen. Först goda boxningsvännen Enrico Kölling.

– Jag kände mig framför allt ovanligt stark mot vad jag brukar mot honom. Det är ju ett riktigt kraftpaket som brukar väga 90 pannor när han börjar sparra.

Sparring 2: Sparring 2, Jack Cullen, Storbritannien Erik Skoglund är uppe på en nivå där han har möjlighet att handplocka utländska boxare för sparring i Nyköping; Jack Cullen var där för att han var 191 centimeter och britt. – I början lufsade jag efter för mycket. Tryckte upp honom mot hörnorna mest med styrka och eftersom han är mellanviktare ska jag ju vara starkare. Men i sista blev det riktigt bra, säger Erik Skoglund. Foto:

Sedan kom den nordengelska mellanviktaren Jack Cullen, som en direkt motsats.

– Först lufsade jag mest efter och utnyttjade att jag var starkare, men i sista sparringen lyckades jag boxa ut en så lång kille från distans genom att utnyttja hans misstag. Det kändes bra att ha i ryggen även om Callum Smith är mycket starkare och tuffare än Jack Cullen.

Sedan blev det lite schackspelande tänkare i ringen när Nordens mest meriterade proffsboxare genom tiderna, Mikkel Kessler körde upp till Nyköping.

Sparring 3, Mikkel Kessler Danmark Plötsligt ringde Mikkel Kessler och frågade om Erik ville sparra i mitten av augusti – den danska världsstjärnan satte sig dessutom i bilen till Nyköping och bjöd på fantastiskt teknisk boxning. – Det var oerhört givande att sparra mot Kessler när man nästan hör hur det rör sig där bakom pannbenet när han analyserar vad jag gör och kommer fram till motdrag, säger Erik Skoglund. Foto:

Kessler säger att Erik kommer att slå Callum Smith OM Skoglund bara tror på det.

– Kul när en boxare som har så bra koll tror på mig. Jag är ju fostrad i den tyska mentaliteten där man typ inte ska tro på sig själv. Men jag har nästan helt lämnat det där bakom mig och känner att jag har bra självförtroende, säger Erik.

Sparring 4, Zach Parker, Storbritannien Unge framtidsboxaren Zach Parker som ska upp mot Luke Blackledge i samma gala i Liverpool visade sig redan vara en bra, avig och svårboxad britt, som avlöste Kessler efter att . Zach Parker ska också upp i Echo Arena i Liverpool. Han visade sig vara väldigt rörlig och avig i överkroppen – med aviga drag som att byta och gå med högern före. Foto:

Zach Parker visade vara ett av de stora framtidsnamnen i de här viktregionerna i boxningstokiga Storbritannien.

– Han var bra, inte lik Callum Smith – men det var lärorikt ändå. Vi körde uppgifter med fokus på disciplinen och hålla i gång fotarbetet och försöka få träff på honom med vänsterjabben.

Sparring 5, Przemyslaw Opalach, Polen Polske ettan i supermellanvikt har inte ett lättuttalat förnamn men är rutinerad och bjöd på bra motstånd. Przemyslaw Opalach var namnet. En duktig men när han var i Nyköping för ett par veckor sedan räckte inte flåset till. – Han är en duktig boxare men tyvärr var lite för dåligt tränad för åtta ronder. Vi avslutade visserligen med en åtta men då fick jag spara rätt mycket på honom mot slutet, säger Skoglund. Foto:

Polacken vars förnamn inte direkt är enkelt, Przemyslaw Opalach, var nästa uppgift. Erik hade fått konkreta uppgifter: försvaret och att hålla kylan.

– Ja, det håller inte att bara gå in och veva sex slag mot en kille som Callum Smith. Då måste man dela upp det kanske två plus en och tre. Annars är han där och kontrar. Nästan så man kan höra tyskarnas ”Ein, zwei!”, skrattar Erik.

Sparring 6, Yevgeni Makhteienko, Ukraina Erik Skoglund avslutade med 16 ronder mot den tuffe ukrainaren Yevgeni Makhteienko som bland annat har knockat Sven Fornling. Erik fick trots språkförbistringar lära sig ett ukrainskt talesätt apropå den där närmast asketiska tuffheten: – En bra boxare behöver inte dricka i rondpauserna, en dålig förtjänar inte det… Foto:

Ukrainaren Yevgeni Makhteienko är lurig och stenhård; van att gå och leta efter öppningar mot egentligen bättre boxare vilket renderade att han faktiskt sänkte Skoglund med ett leverslag när han var här första fången.

– Hela tiden vara alert är skitviktigt. Det var därför vi valde honom.

Andra gången var det mera spel mot ett mål.

– Han fick nästan inte in något alls den här gången. Han är tuff men han hade det riktigt jobbigt, hade inte stått tiden ut om vi hade använt tunna handskar.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

Erik SkoglundBoxningSkoglund i Liverpool
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka