• Överst på pallen igen. Jakob Bogne, Nyköpings vattenskidklubb, vann USM och togs ut till VM. Foto:
  • Fyra bojar på elva meters lina krävdes för guld. Uttagningen till senior-VM för första gången smällde ännu högre. Foto:
1/

SM-guld och VM-plats för Bogne

VATTENSKIDOR

Guldet på USM skulle han bara ha. Men samma glädje blev det över att för första gången bli uttagen till VM för seniorer. – Jätteroligt, konstaterar Jakob Bogne.

Det var länge osäkert om det över huvud taget skulle bli något ungdomsmästerskap med SM-status denna säsong. Men bara med en månads varsel åtog sig småländska Strömsnäsbruk evenemanget.

Jakob Bogne fick i sitt tycke god konkurrens.

– Det blev ungefär som jag tänkt. Bland annat Felix Blomqvist som jag brukar tävla med och några andra, säger Jakob Bogne.

Det blev guld. Hur väntat var det tycker du själv?

– Nog ganska väntat. Men i finalen startade jag sist och stod där på bryggan och fick se Felix åka väldigt bra... men det var kul att det blev en så pass bra fight, tyckte Bogne.

Han tvingades klara fyra bojar på elva meters lina för att vinna och berömde även Blomqvist för insatsen i regn och blåst.

Söndagen var sedan den sista dagen att leverera resultat om man ville kvala in till seniorernas VM i Paris i september. Även här hade Bogne ett glädjande besked.

– Jag fick bekräftat att jag skulle åka. Men de tog ut laget tidigare än de sagt, för de trodde inte att någon annan skulle kvala in. Det ska jätteroligt, kul att få komma ner. Inte bara för själva åkningen, utan även att få se de stora namnen åka.

Han har erfarenhet av internationella mästerskap från tidigare, men inte så mycket på seniornivå.

– Första gången var på EM förra året och då gick jag till final och blev elva eller tolva. Nu blir det mer motstånd, på EM då var inte vissa toppnamn med så det blir mycket mer konkurrens.

Hur får du själv tänka då?

– Att gå ut och göra mitt bästa. Inte ha så stora förväntningar. Men gör jag toppresultat då tar jag mig till final om det är en bra dag.

Mästerskapet drar i gång den 3 september och Bogne konstaterar att det absolut blir karriärens höjdpunkt hittills.

Hur ska du förbereda dig?

– Bara fortsätta så som jag gör, ligga i och träna. Men skolan börjar nu, så det blir kanske inte lika mycket träning, säger Jakob Bogne.

Förutom sista året på gymnasiet väntar även en tävling på hemmaplan i Nyköping helgen före avresan som genrep inför VM-debuten.

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

Nyköpings VSK
NVSKJakob Bogne
SportVattenskidor
Relaterat