Regerande mästarlaget Smederna fick ett tufft besked inför första SM-kvartsfinalen i Kumla.

Fredrik Lindgrens handskada från förra helgens tävling i Polen var inte tillräckligt läkt, och laget var tvingat att klara sig utan stortstjärnan.

– Han har ont och behöver vila. Jag har var i kontakt med honom under söndagen och han är väldigt besviken över att inte kunna köra, sade lagledaren Jerker Eriksson till Eskilstuna-Kuriren inför matchen mot Indianerna.

Lindgrens frånvaro märktes dock inte på Glottra Skog Arena.

Smederna visade omgående upp imponerade körning och ledde med tio poäng (17–7) redan efter fyra heat.

Till slut blev det en klar seger med 51–39 och därmed har Smederna ett fint utgångsläge inför returen – tisdag nästa vecka – på hemmaplan.

Kvartsfinalen mellan Vetlanda och Västervik var det betydligt jämnare. Lagen följdes åt hela vägen fram till slutet, och 45–45 betyder att returen på Ljungheden Arena i Västervik kommer bli spännande.

Västerviksföraren Peter Kildemand föll i första heatet och blev påkörd av lagkamraten Martin Vaculik. Den 28-årige dansken avbröt kvartsfinalen efter olyckan.

Serievinnaren Dackarna och tvåan Rospiggarna är redan kvalificerade till semifinal, och kliver därmed in i SM-slutspelet först den 11 september.