IFK Nyköpings damer tycks få spela division 3 nästa säsong. Det fanns flera saker att klaga på, som att motståndaren här Sätra matchat med otillåten spelare i – och nu senast gick IFK miste om en vakans då det är olika kösystem vid olika tillfällen på året. Foto:

Snurriga regler stoppar IFK

FOTBOLL

Plötsligt fanns en öppning för IFK Nyköping att undgå tvångsnedflyttning då Gustafs Goifs andralag i Dalarna inte ville spela division 2. Då visade det sig att förutsättningarna ändrats. IFK stod inte först i kö att få gratisplatsen längre, Leksand fick den. – Fruktansvärt ologiskt, suckar Jeremias Varas, fotbollsansvarig i IFK.

Vändningarna i historien om IFK Nyköpings säsong i division 2 tycks aldrig ta slut. Laget slutade på en betryggande sjunde plats i tabellen. Nedflyttningsstrecket gick efter åttonde lag.

Men eftersom tre Svealandslag som spelat i en av division 1-serierna i Götaland ramlade ur blev det plötsligt alldeles för många lag som skulle petas in i de tre division 2-serierna i Svealand. Så ytterligare fem lag, bland dem IFK tvångsnedflyttades.

IFK:s hopp stod till att vakanser skulle uppstå. Då stod IFK först av de fem eftersom de hade tagit mest poäng och hade bäst målskillnad. Fyra av dem skrev dock en motion till representantskapsmötet där de yrkade på att man i detta läge skulle utöka de tre serierna till tolv lag. Ärendet togs inte upp.

– Det skulle ha inkommit senast 1 oktober. Då var inte ens division 1-serien slutspelad, säger Jeremias Varas.

Nu har det visat sig att Gustafs andralag inte vill ha sin plats. Case closed, IFK får sin division 2-plats tillbaka vore det logiska. Men icke.

– Det är helt ändrade förutsättningar nu, konstaterar Varas.

IFK stod enligt de tävlingsregler som finns först i kön att få en vakansplats. Men bara fram till förbundets tävlingskonferens har det visat sig. Och den var i början av november.

Jeremias Varas är fotbollsansvarig i IFK Nyköping. Han tränade dessutom damlaget den gångna säsongen. Han har verkligen lätt att hålla sig för skratt efter den uppkomna snurriga situationen. Foto:

Sedan är det helt andra turordningsregler som gäller. I det här fallet så har berört distrikt, Gustafs tillhör Dalarna, fått peta upp ett av sina lag från division 3. Leksand tackade ja. De tvångsnedflyttade lagen struntar man i.

– Fruktansvärt ologiskt, säger Varas.

När han ringde och frågade Dalarnas förbund hur reglerna kunde vara så fick han inget svar.

– Det här gör det svårare för oss att få en gratisplats, konstaterar Varas.

Han driver ju även ett annat ärende kopplat till tvångsnedflyttningen där Sätra B i IFK:s serie blev av med en seger då man använt sig av en olicensierad spelare i sista omgången. IFK upptäckte då att Sätra även använt sig av en avstängd spelare i näst sista omgången. De har därför skrivit ett yrkande till förbundet som administrerar serien, Gotland, och yrkat på att Sätra B utesluts.

Nu togs inte fallet ens upp till behandling eftersom det enligt reglerna inkommit för sent. Varas har dock inte gett sig utan skrivit ett nytt yrkande till en högre instans med samma krav.

Men säg att Sätra B skulle bli uteslutna. Med de regler som verkar gälla nu få ju inte ni platsen i alla fall utan berört distrikt, Stockholm, får tillsätta ett av sina lag?

– Mycket möjligt. Men jag kommer inte att ge mig. Jag kommer att kämpa för det här hela vägen så att folk blir uppmärksamma på hur fel det är.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

IFK NyköpingSportfotboll
Relaterat