Anna Freskgård och Box Qutie såg ut att ha gjort en fantastiskt fin terrängritt på VM. Direkt efteråt utspelade sig otäcka scener när stoet haltade kraftigt och en skada på en böjsena konstaterades på sporthästkiniken nära målplatsen i Tryon. Foto:

Anna Freskgårds häst Box Qutie avlivad – sorg i fälttävlansvärlden

Fälttävlan

Skadan som uppstod på VM blev ödesdiger. Anna Freskgårds stjärna Box Qutie fick avlivas i USA.

Det var efter terrängritten under VM i Tryon, USA, som Anna Freskgårds häst Box Qutie snubblade till och haltade svårt.

Det tolvåriga stoet var halt och en skada på en böjsena konstaterades senare vid undersökning på klinik.

Under de första dagarna förbättrades tillståndet för Tystbergaryttarens storstjärna och det fanns planer på att flyga hem hästen tillsammans med de svenska hopphästarna efter VM.

Men trots att hästen fått bästa tänkbara vård försämrades hälsoläget för Box Qutie under onsdagen. Komplikationer i form av cirkulationsrubbningar i det skadade benet uppstod och i samråd mellan veterinärer, hästägare, ryttare och hästskötare togs beslutet att låta Box Qutie somna in.

– Jag är förkrossad. Hon har varit mitt allt, man får bara en sådan häst en gång i livet, säger Anna Freskgård till ridsport.se

Box Qutie har varit internationell tävlingshäst i fem säsonger och gjort 33 internationella starter fram till VM, bland annat EM i Polen i fjol.

Men nu är det alltså över. Extra chockartat efter den positiva bild av läget med Box Quitie som gavs från Tryon i måndags, både till SN-sporten och den officiella uppdateringen.

– Det såg väldigt bra ut de första dagarna, men sedan kom denna komplikation med omfattande blodproppar i benet. Det är naturligtvis jättetråkigt, men någonstans behöver man dra gränsen för vad man utsätter hästen för. Man fick göra det som var bäst för hästen i det här läget, och det var tyvärr att ta bort henne, säger landslagsveterinär Lisa Lidbeck till ridsport.se.

Läs också

( 4 st )

Läs mer om dessa ämnen

Anna FreskgårdFälttävlanHästsportSportridsport
Relaterat