Sörmland har fått en stor idrottsattraktion utanför Råby med Speedwaydepån. Det rör sig om 140 nybyggda, läckra kvadratmeter speedwayhistoria.
– Jag har ju haft mindre utställningar på olika ställen. Men nu vill jag ha det samlat, säger Hasse Bergentoft och ler belåtet när han tar emot i en extremt hemtrevlig atmosfär.
Överallt finns det runda Castrolbord att ställa kaffekoppen på när man snackar om objekten. Och det finns MYCKET att prata om. Det är givetvis mest speedway – men även "utbölingar" som Fredrik Lindgrens pappas isracingcykel.
Det rasade i väg i hästkraftantal när tvåventilare blev till fyra. Hela den historien beskrivs i cyklar och motorer vid högerflanken av nedervåningen.
– Anders Michanek var den siste på 1970-talet som blev världsmästare på en tvåventilare, 1974 på Ullevi. Men sedan var det fyrventilare som gällde. Den här körde Ivan Mauger på fast han var sponsrad av ett annat märke, säger Hasse och ler igen när han pekar på 007-beteckningen
–som var en hyllning till James Bond.
Nyzeeländaren är en av sportens legender. Det här är enorma rariteter för de äldre speedwayfansen.
– Det är flera sällskap som har anmält intresse och det kommer folk i helgen.
Undertecknad kan garantera att de kommer få stora ögon. Både inför alla uppställda speedwayprylarna och en fantastiskt smakfull interiör.
Hasse har återanvänt väldigt mycket. Vi sitter vid den största av alla kaffebardiskar och vilar fötterna på en järnbalk.
– Den kommer från en järnväg som byggdes 1912 – så den har några år på nacken. En annan del fick bli stativ till Sture Lindbloms cykel, myser Hasse.
Vi går förbi montrarna med stora delar av Nyköpingsförarna Sture Lindbloms och Gunnar Hellqvists prissamlingar och kommer bort till två pappfigurer.
De föreställer Sture Lindblom och Bernt Persson med munderingar och cyklar. Allt är putsat och skinande blankt – utom just Stures gamla cykel.
– Nej, jag tyckte att en av alla cyklar skulle behållas precis som den var när jag tog den, så den har inte blivit tvättad på alla år...
Bernt Perssons cykel är upputsad.
Närmare entrén tummar Hasse Bergentoft varsamt på en väst som Bernt Persson bar när han körde i sär om VM-titeln 1972. En autograf har krafsats ner av Bernt. Det finns små stänk av kolstybb från ovalen där 58 000 speedwayfans på Wembley gav en öronbedövande inramning. Allt det där ger känsla. Rysningar.
– En fantastisk grej, utbrister Hasse.
– Men Ivan Mauger vann, tillägger han.
Dansken Ole Olsen var trea i en av de mest legendariska motortillställningarna med en lokal förare inblandad.
– Har du någon väst som Ove Fundin (Tranåsföraren som vann VM-guld 1956, 1960, 1961, 1963 och 1967) använt, frågar plötsligt Linköpingsättade Jens Alvin.
SN-fotografen får genast svar på tal:
– Ja då, det finns, säger Hasse lugnt.
– Jag har den här landslagsvästen, den här från Filbyterna och ett par till, säger Bergentoft – nu i guiderollen – och pekar mot havet av västar uppe i taket.
Hasse är skeptisk till hur pengarna förändrat speedwaysporten, men hänger med fortfarande. En av rariteterna till motor hämtades efter SM-finalen i Hallstavik för bara någon månad sedan.
– Mycket av de motordelar som kommer in är från folk som hellre vill se dem uppställda hos mig än slänga dem eller låta dem bli liggande i ett garage, berättar Bergentoft.
En så kallad Copperknob, helt förkopprad, står och skiner efter att ha umgåtts mycket med Häxans putsmedel.
Uppe på andra våningen har braskaminen ordnat ännu mera trevlig värme. Det finns fortfarande lite jobb med att få tillbaka den varma luften ner till entréplanet. Hasse har lösningen klar.
– Jag fick hjälp med att fixa bygglovsritningar till fasaden, men till innandömet hade jag ritningen här, säger Hasse och pekar pillemariskt mot huvudet.
Där uppe, i taket, finns en...travers.
– Ja, jag byggde dit en travers. Det blev lite jobbigt att lyfta upp cyklarna.
Speedwayrariteterna där uppe är många. Det är en Neil Street-cykel som byggdes av dubble världsmästaren Jason Crumps morfar 1974. Den har motordelar från Alfa Romeo-fabriken.
Italien har faktiskt en del motorhistoria även i speedwaysporten. Mycket tjeckiskt givetvis annars när det gäller motorer och speedway.
– Och till sist fick jag köpa den här Rickssoncykeln, säger Hasse och skiner upp igen.
– Det var Tony Rickardssons pappa som tillverkade dem. Han var väldigt duktig, men så var någon tillverkare framme och snodde idéerna – så var det på den tiden.
Bara historierna om hur cyklarna har kommit till Hasse Bergentofts Speedwaydepå invid vägen mellan Råby och Ripsa är en historiebok i sig...