• Nyköping Gripen var som bäst med puck, vilket John Moberg Forslund med all önskvärd tydlighet visar både på denna bild och innan 3–2-målet. Foto:
 • Foto:
 • Foto:
 • Foto:
 • Foto:
 • Foto:
 • Foto:
 • Foto:
 • Foto:
 • Foto:
 • Foto:
 • Foto:
 • Foto:
 • Foto:
 • Foto:
 • Foto:
1/

Bildextra: Spelet med puck var poängen

HOCKEYETTAN

Nyköping Gripen får godkänt med plus i kanten för spelet med puck hemma mot bottenlaget Arlanda Wings. Det blir minus för defensiven över hela planen, men det viktigaste: tre poäng.

Visst, Wings har en del aviga spelare. Daniil Kulikov och dubbla målskytten Filip Hedberg är två som man kan nämna från i går kväll. Men att de skulle kunna såra Gripens defensiv så mycket var överraskande.

– Vi startade ganska strukturerat och bra. Men i samband med vår första utvisning så kom Arlanda in i det och sedan är defensiven överlag ganska svag – över hela planen, säger Gripentränaren Torbjörn Johansson efter 4–3-segern.

I det där PP-spelet gjorde Rasmus Hedström åtminstone fem räddningar.

– De var viktiga, inflikar Johansson.

Sedan borde Hedström ha tagit ett, vilket släppte med Wings i matchen ända in i slutminuterna – där gästerna av någon outgrundlig anledning aldrig plockade sin målvakt.

Gripen har med segern fortfarande en chans att ta sig till allettan – även om tåget i praktiken gick när laget föll borta mot Nacka som i sin tur är helt borta efter förlusten i Tyresö mot Hanviken.

Väsby körde över Valbo och nu är inget av de där lagens målskillnad något som Gripen kommer ro på.

– Nej, så i kväll var egentligen de tre poängen det som betydde någonting. Och om vi lyckas vinna de två matcherna som är kvar så vet man aldrig vad som kan hända...

Nu måste Valbo förlora hemma mot Hanviken, som har fått in en stor resurs i klurige tränaren Bobo Simensen, för att det ska bli spännande.

Gripen började och avslutade matchen med energimål. Rätt formstarke Robin Jacobsson, som var målkung i hockeytvåan och vräkte in mål i den avgörande matchen i Tumba ishus, fick göra sitt första i höst. Sedan blev det ännu bättre fart och "Jacke-attack" mot målet. Eddie Jinglöv och Robin Grönqvist i den kedjan är också jobbiga att möta.

– De jobbar sig fram till flera bra chanser, varav det är skitkul att se Jacobsson driva på mål som han gör med den energin – och så hade ju Jinglöv ett jätteläge.

Då sköt han i Alexander Jirhages plockhandske. Gripen har för vana att alltid ha jämna matcher, så 4–3 hemma mot ett av seriens trots allt svagaste lag är lite signifikativt.

– Ja, vi kommer fram till lägena i den här matchen, men det är lite för få som är vana att sätta dit dem för att vi ska få arbetsro och någon enda bekväm seger. Det blir till att jobba oss till dem, analyserar Torbjörn Johansson.

Kim Lindströms avgörande 4–3 är också ett energimål, som gav flera chanser för motocrossföraren med nummer 20 på ryggen.

– Mm, också kul att se, inflikar Johansson.

Annars var det spelarna som brukar vara bra med puck som glänste. John Moberg Forslund hade ett par monsterbyten, varav det innan Philip Larssons 2–2 i öppen kasse märktes mest. Albin Ivarsson Hamberg fanns med bakom ett par mål och det ska förstecentern mer eller mindre göra hemma mot Wings. Men plus i kanten för ett GRYMT boxplay då han dödade massor av tid och skapade framåt.

Även nye backen Sebastian Owuya drev på mål bra ett par gånger med påtagligt skönt rörelsemönster.

– Ja, han visade att han har mycket hockey i sig, men det blir lite ovana situationer och han är förståeligt lite rostig. Owuya blir till mycket hjälp i de två sista matcherna innan jul.

Nyköping Gripen–Wings Arlanda 4–3 (2–1, 1–2, 1–0)

Målen: 1–0 (4.50) Robin Jacobsson (Johan Norberg), 1–1 (13.16) Filip Hedberg, 2–1 (17.08) Simon Rodling (Adam Thim, Linus Tjulander), 2–2 (20.24) Filip Hedberg, 3–2 (24.05) Philip Larsson (John Moberg Forslund, Albin Ivarsson Hamberg), 3–3 (34.12) Mattias Johansson, 4–3 (50.36) Kim Lindström (Albin Ivarsson Hamberg, Robin Grönqvist).

Utvisningar, Gripen: 3x2. Wings: 1x2.

Skott: 34–30 (16–14, 8–11, 10–5).

Publik: 635.

Svaljakten John Moberg Forslund 3

Egentligen är bara bytet innan Philip Larsson fick raka in pucken i öppen kasse värd de här två fåglarna.

Robin Jacobsson 2

Så skönt när han driver på mål. Befinner sig i bra form och fick nu göra det första målet som verkar kunna bli förlösande...

Albin Ivarsson Hamberg 1

Gripen hade sina fördelar i spelet med puck och då kan Ivarsson på hemmaplan mot inte skräckinjagande motstånd glänsa.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

Nyköping Gripen HCSportIshockeySport
Relaterat