På ett sätt känner Ethan Gage att han har misslyckats som återvänder till Nyköping. Klubben han lämnade för större uppgifter efter säsongen 2014.

– Men jag har inte spelat på två och ett halvt år, då är det bättre att vara i en bekväm miljö med massa vänner, säger Ethan Gage.

Han hade tänkt stanna kvar i Vancouver men fick i sista stund veta att han inte skulle få kontrakt. Då hade han redan tackat nej till andra klubbar, bland annat i Sverige.

– Men många lag är skeptiska när en spelare kommer tillbaka efter en skada och nu var det bara två veckor kvar till transferfönstret stängde. Men jag trodde aldrig jag skulle komma hit igen, så det är en intressant känsla.

Knappt hade Ethan Gage flyttat till Norge innan han drabbades av knäproblem.

– Jag försökte spela och röntgenbilderna visade inget tyckte de i Norge, utan det var när jag kom hem till Kanada som jag fick operationen. Det var en tuff tid, en dålig miljö för mig både på och utanför planen. En läroprocess och sedan att komma hem som en krympling till stället man lämnade som 15-åring...

Nu har han dock varit i träning två månader innan han kom till Nyköping och var efter att arbetstillståndet säkrats redo för 90 minuter. Om det inte vore för en öm vad...

– Det är inget allvarligt. Men tränar jag kan det bli värre och den risken vill jag inte ta nu, säger Gage, vis av erfarenheten.

Han har följt Bissarna på avstånd och tyckte själv laget såg bra ut på papperet från början av säsongen.

– Sedan har man inte fått till det och där hoppas jag att jag kan vara en positiv ledare och klistret i mitten av laget. Man kan inte bara skylla på otur, men sådana situationer som uppstår mot Umeå... sådant kan leda till frustration.

Känner du att du har gänget med dig redan?

– Jag har visat det här förut och har fortfarande det ryktet att jag kan leda lag, säger Gage.

Vad är skillnaden på dig, och Bissarna, sedan du var här förra gången?

– Bissarna känns ungefär som då. Jag har blivit äldre och smartare. När jag försvann härifrån hade jag problem med attityden och kanske hade jag sett till att ställa fler frågor för att se vart jag var på väg. Då hade jag i alla fall inte hamnat i Norge, säger Gage och skrattar.

Tränare John Wall kommer åtminstone ta ut Gage i truppen, precis som de tidigare förkylda Christian Kouakou och Samuel Kroon.

– TG är nog det lag i serien som liknar oss mest. De kommer nog vilja vara mer dominanta på hemmaplan än när vi mötte dem här. Det gäller för oss att hålla oss kalla och påverka det vi kan, säger Wall.

Han hade positiva känslor efter fredagens träning.

– Spelarna svarar bra sett till intensiteten, och kulturen i träningen är bättre än i våras. Där får man börja.