Den nordiska proffstouren kommer till Trosa och Åda golf & country club i juli. Där arrangeras nämligen Camfil Nordic Championship.

– Svenska Golfförbundet ringde oss och frågade om vi var intresserade av att arrangera en av deras tävlingar. Efter lite tänkande så sa vi "ja men det kan vi ju göra". Det har inte hänt så stora sportgrejer i Trosa genom åren så vi tycker att det här är jättekul. säger Åda GK:s klubbchef Stefan Lindell.

Det kommer sannerligen bli en välbesökt tävling.

– Det är 156 spelare från Norden och länder som England, Spanien och Estland som kommer.

En sådan pass stor golftävling betyder inte bara mycket för Åda golfklubb, utan en hel del för staden också.

– För Trosa är det den största sporthändelsen någonsin, så vitt vi vet. För klubben betyder det att vi får testa vår förmåga att arrangera en riktigt stor tävling. Vi ser det också som ett ganska högt marknadsvärde att klara av att göra det här. Både när det gäller att arrangera stora tävlingar och få hit spelare och ha boende åt dem. Sen betyder det att vi kommer jobba väldigt mycket med banan och vässa den så den blir i toppskick.

Vad kommer ni göra för speciellt med banan?

– Den har varit bra tidigare men kommer bli ännu bättre. Det kommer bli bättre och snabbare greener bland annat. Skicket på banan kommer bli mycket bättre över huvud taget och den kommer bli mer attraktiv för alla att spela på.

Det krävs en hel del jobb inför tävlingen.

– Vi behöver ha mellan 50–60 volontärer i alla olika möjliga roller. Till exempel blir det ganska tufft för restaurangen när det kommer 156 spelare och alla eventuella besökare.

Tack vare sponsorer kan Åda GK arrangera Camfil Nordic Championship.

– Man ska inte glömma bort att det är en turnering med 350 000 i prispengar. Vi hade inte klarat av det om vi inte hade bra sponsorer som gått in. Huvudsponsor är Camfil som är ett stort internationellt bolag från Trosa. De tycker precis som vi, att det ska bli jättekul att ha tävlingen här.

Stefan nämner också att golfen, som haft ett par kämpiga år, nu fått ett uppsving.

– Vi gör en ganska stor ungdomssatsning tillsammans med Trosa Edanö IBK. Det är jättebra för oss att få upp golfintresset hos ungdomarna i trakten. Det har fått ett 40–tal juniorer och även föräldrar intresserade.

Golfen ser verkligen ut att växa i Trosa och den stora tävlingen är, trots ett snöbelagt underlag just nu, inte långt borta.

– Vi ser fram emot tävlingen väldigt mycket. Vi är taggade som bara tusan för att göra det här till någonting bra. Vi kommer jobba stenhårt för att det kommer bli ett riktigt bra evenemang. Vi ska visa att en liten klubb som vi kan göra en sådan här stor grej på ett bra sätt, säger Stefan Lindell.