Det fanns inte längre någon Ragnar Öhman eller Stefan Ågren som kunde stå i vägen.

Redan när Hampus Lithén skulle börja lyfta i herrarnas plus 105 kilo på SM i Helsingborg på onsdagskvällen så hade konkurrenterna lyft klart.

– Lite synd på konkurrensen, men jag tävlar ofta mot mig själv och nu vann jag även det, då jag satte pers, konstaterade Hampus Lithén, Nyköpingskillen som tävlar för Trosa Atletik IK.

Artikelbild

SM-guld i ryck, stöt och totalt. Klart att Hampus Lithén var nöjd.

Dock fanns det lite nerver med, då han behövde två försök för att ta ingångsvikten i ryck på 144 kilo.

– Slarv. Jag tror att jag har ett par handbromsar i, men jag var inte orolig alls. Jag kände att det inte skulle gå att missa, sa Lithén som här stannade på 151 kilo – nytt personligt rekord i ryck.

Ändå var det just det som hände på SM i fjol, då det krävdes tre försök för lyckat resultat i både ryck och stöt.

– Då gjorde jag bort mig fullständigt och var stressad. Men det är lite som Sveriges sista gruppspelsmatch i VM, man oroar sig i onödan och blir nervös. Men äntligen får jag utdelning för allt slit och jag blir bättre hela tiden.

Att slänga upp 202 kilo (pers) i stöt och även ha bud på 205 kilo var även det långt bättre än konkurrenterna. Jublet från de många tillresta supportrarna från hemtrakterna var öronbedövande inne i Idrottens hus vid Olympia i Helsingborg. Tidigare fanns ett SM-guld i stöt i prissamlingen från tidigare års SM tillsammans med övriga medaljer.

Lithéns resultat var så vassa att de räckte till att bli bäste lyftare totalt på SM, alla klasser inräknade enligt ett koefficientsystem.

– Lite skam för de mindre killarna. De ska ju vinna, det är inte ofta en superviktare lyckas med det.

Uppladdningen, med de sista dagarna på ett kortare läger i Falkenberg, var alltså klockrent.

– Jag gillar inte SM-veckan (ett stort antal sporter genomförs på samma ort eller i närheten under en veckas tid) eftersom det är för mycket folk, utan jag åkte in och gjorde det här och åker igen, sa Lithén.

Håkan Fridhäller, hans tränare i klubben, berömde adepten och konstaterade att, då resultaten rentav var av VM-klass, finns det arbetsro att sikta på större mål. EM ligger lite längre bort i tiden, Nordiska mästerskapen blir det dock först ut som större tävling, i höst.

– Det är bara att träna på. Jag vet att gör jag bra grejer på träning så kommer resultaten, kanske inte varje gång men de kommer. Det är därför jag tragglar igenom det här, det jag gör varje dag med att äta och sova. Det är det som i slutändan kommer göra mig riktigt bra, för jag är totalt talanglös!