Kvadraten. Olika varianter av den högintensiva passningsövningen är vad som står på schemat, när SN besöker en av lagets sista träningar inför världens största ungdomsturnering. Att varje spelare ska ha så mycket bollkontakt som möjligt är en av grundbultarna i gruppens träningsfilosofi. Andreas Andersson har varit huvudansvarig för laget sedan 2012. Han trycker på behovet av ordning och reda.

– Vi har enkla men tydliga regler. Successivt har vi börjat ställa – lagom höga – krav på killarna. Nu har vi nått den punkt där spelarna börjat påminna varandra om att behålla fokus på träningarna.

Max Briheim, Kevin Englund och Aron Backman spelar allesammans i laget. De håller med tränare Andreas Andersson om att det är bra ordning på träningarna. Max, som varit med i sju-åtta år, har fler förklaringar till varför laget lockat så många spelare.

Artikelbild

– Alla är snälla och glada mot varandra, i stället för att klaga, säger han. Kevin, som spelat i IFK i tre eller fyra år, fortsätter:

– Jag trivs skitbra. Vi kan skoja med varandra utanför planen men ger 100 procent när vi är på den. Man peppar sina lagkamrater. Därför bär jag den här tröjan med stolthet, säger Kevin.

Den som tränar får spela matcher. Regeln är en av de där enkla – men tydliga – som råder inom gruppen. Till Gothia Cup åker IFK Nyköping P14 med två lag. Också i seriespelet har man två lag registrerade. Laguppställningarna är inte förutbestämda utan anpassas efter motståndet. Målet är att det alltid ska bli jämna matcher.

– Det är av dem man lär sig mest, säger Andreas Andersson. Aron Backman uppskattar ledarnas tänk.

Artikelbild

– Då får alla spela på sin nivå och möta ett motstånd som passar dem, säger han.

Resultatmål har ledarna aldrig haft.

Artikelbild

– Inför varje match har vi ett par fokuspunkter, som vi ska försöka göra bra. Ofta handlar det om något vi tränat mycket på. Sen kan vi följa upp det i halvtid och utvärdera hur det gått. De första åren fick vi ofta stryk med många måls marginal men numera händer det alltmer sällan, säger Andreas Andersson.

Till Gothia Cup åker nu IFK Nyköpings P14-gäng för att ha kul. Andreas Andersson är tydlig med att detta – precis som allt annat – är något laget gör tillsammans. Spelarna ser minst sagt fram emot turneringen.

Artikelbild

– Det blir en upplevelse att få möta massa nya lag. Dessutom är det häftigt att Gothia Cup är den största i världen, tycker Kevin Englund.

– Det ska bli väldigt roligt. Att möta utländska lag känns spännande, säger Max Briheim, som tycker det ska bli intressant att se hur de spanska gruppmotståndarna Martutene spelar. Vissa av spelarna ställs alltså mot ett gäng från den iberiska halvön. För de övriga väntar bland annat indiska Hill Spring.