Under Ångaloppets premiärår 2011 kom 36 lag till start. Nu, sju år senare, är det betydligt fler.

– Vi har haft ett superfint intresse med 700 lag anmälda. Förra året var vi knappt 800 och med efteranmälningar och allt så kommer det bli lika startstarkt. Det är kul att folk gillar att komma till Ånga för att springa och simma, säger Nils Zätterström som är en av de drivande bakom Ångaloppet.

Att just de lyckats så bra tros vara på grund av att folk vill ta sig ut från stan.

– Det finns ju fantastiskt många fina lopp i Sverige. Det vi lyckats med här är den lantliga känslan. Man kommer ut från stan och kommer till en aktiv bondgård. Och med hjälp från flera så har vi fått ett välarrangerat evenemang med återkommande många deltagare.

Förväntningar på årets lopp är höga.

– Det är väldigt varmt i vattnet som många känner till och det är ju idealiskt för swimrun. Det blir roligare för alla och skönt att hoppa i vattnet när det är 25 grader i insjön och 22 grader i Östersjön. Sen är det framförallt kul när barn och ungdomar hittar till sporten.

Ångaloppet 2018 erbjuder ett helt nytt lopp för till exempel de som varit sugna och vill pröva på.

– Ett fem kilometerslopp. Vi har haft våra familjelopp i några år och tidigare hade vi elva kilometer som var den kortaste sträckan och det är ganska mastigt för dem som vill testa på. Den här femman är bra för dem som vill testa. Det kommer mycket publik som kollar och kanske känner att de vill testa på själva, då är fem kilometer mer överkomligt än elva kilometer.

Folk från hela världen kommer för att uppleva den svenska skärgården och Ångaloppet.

– Det är en fantastisk natur här i Sörmland och Nyköping med skärgården och allt. Det finns faktiskt lag från Frankrike, Tyskland, Sydafrika och Australien med i år. Man blir stolt som svensk och arrangör att de tar sig hela vägen för att tävla här. Här får man verkligen uppleva swimrun. Man kan fika, gå och bada och kolla på alla som tävlar. Sen är det många duktiga som kör loppet och det lär bli många lokala uppe i toppen. Sen med hela bredden med barnen och motionärerna så blir det här en kanonrolig helg.