Svenska OS-deltagaren Isak Öhrström från Falun har valt att tävla närmare sitt nya hem i Slovakien.

– Men jag tror inte att han hade vunnit mot oss alla tre, säger Fredrik Wahlén snabbt när han sitter och njuter av fredagssolen som har jagat bort de få regnmolnen.

”Alla tre” är först och främst Nyköpings FP:s dubbla SM-guldmedaljör, Erik Holmer. Men också de bägges gemensamma träningskompis – både i Prag och numera i spanska Seu.

Artikelbild

U23-landslagskillen Max Karlsson har åkt ända från Katalonien för att paddla SM i Nyköping där han bodde under ett år, men det var runt 2012–2013.

Max Karlsson heter han. Ni kanske minns Max som en liten freestylespecialist i världstoppen som junior när han ett kort tag pluggade på Kanotgymnasiet i Nyköping. Numera bor han vid OS-kvalbanan i Spanien och satsar enbart på kanotslalom.

– Det var till sist samma sak hela tiden med freestyle och blev inte roligt. Jag har gjort stora framsteg i slalom men har mycket att lära, säger Max – där det gamla vetgiriga leendet från fem år sedan när han sist tävlade i Nyköpingsån finns kvar.

Både Wahlén och Max tror att det kommer att avgöras på vem som orkar bäst vid den avslutande slätvattendelen.

– Max kan nog vara snabbast av oss alla tre i början också, tror Wahlén.

Artikelbild

Speciellt när Wahlén satte sig i sin nya kanot började han prestera toppresultat.

– Medan jag och Isak har haft en liknande vårsäsong med dippar har Fredrik helt enkelt varit bäst av oss alla, säger Holmer.

Artikelbild

– Jag är helt enkelt nöjd med vad jag har presterat under våren, säger Wahlén.

Men i Max nya hemstad Seu var det Karlsson som var bäst av alla i grundomgången.

Artikelbild

– Han kan definitivt få till ett åk som räcker för att slå oss, säger både Holmer och Wahlén.

Max gillar sina läromästare i kanotslalom så pass mycket att han kan bjuda på guldet om de andra är bättre.

Artikelbild

– Jag VILL verkligen vinna men jag kan känna glädje för Fredrik eller Erik om de lyckas.

Det har just släpps på extra mycket vatten så forsen uppe vid Perioden kommer att bli utslagsgivande.

Artikelbild

– Ja, runt 35 kubikmeter per sekund i stället för 20–25 gör väldigt stor skillnad så nu kommer det troligen bli fyra–fem portar som kan bli riktigt svåra, analyserar Holmer och blickar ut över vajerkonstruktionen där bara banläggaren vet om den slutliga placeringen.

– Det blir nog ganska utslagsgivande även om det är ganska få meter med riktig fors.

Artikelbild

Erik Holmer från Nyköpings Forspaddlare tar förstås sikte på ett tredje SM-guld. Två år i rad har Isak Öhrström vunnit. Nu är han inte här – men det finns två andra som utmanar.

När SN-sporten besökte en träning med Holmer i veckan dök en slovakisk tränare vid namn Miro Matejka upp.

– Han ska stötta alla oss landslagsåkare. Det är ett nytt grepp, förklarar Holmer.

Artikelbild

Miro tror på upplägget, även om han inte går in och ändrar på massor i Holmers teknik i stort så är han extremt noga med detaljerna under passet där Erik får flytta portar så de exakt ska passa övningens syfte.

– Det är viktigt att få input utifrån så att de inte bara ligger och kör på efter eget huvud, inflikar den extremt lugne Miro.

Artikelbild

De njuter av större vattenflöde i Nyköpingsån. Erik Holmer kanske ändå är knapp favorit på hemma-SM, men han utmanas av Max Karlsson och verkligen Nyköpingsboende Fredrik Wahlén.

Holmer kommer från en fjärdeplats vid världsrankingtävlingen i Italien, vilket placeringsmässigt är bland det bättre en svensk har gjort.

– Nu var det ganska få riktiga toppåkare med. Men det känns mycket bättre både fysiskt och mentalt nu än för en månad sedan då jag var nere i källaren.

Artikelbild

Den slovakiske tränaren Miro Matejka är på plats i Nyköping och hjälper de svenska landslagspaddlarna – med att se detaljer lite utifrån. 

Så blir det ofta när Holmer släpper lite på träningen.

– Ja, det var utmanande banläggning i både semi och final där många föll bort, så det är klart att jag kan ta med mig de åken och att kroppen känns allt bättre, säger Holmer.

Artikelbild

Men det här är långt ifrån allt av lokala medaljchanser. Det blir en hemmacomeback i C1.

– Ludwig Andersson har varit borta så länge så man kan kalla det för comeback och det sista jag hörde var i alla fall att Ludwig Palmcrantz ska starta han också, även om det har varit lite hemligt där, ler Holmer.

Artikelbild

– Och då bör han kunna vinna C1, tillägger han.

Tävlingarna avslutas med en vidöppen lagtävling där med en sen övergång av Max Karlsson från Örebro till Järfälla gör att det inte finns två givna – Nyköping och Falun – utan faktiskt tre guldkandidater.

Artikelbild

– Syrran petar farsan som sista lagmedlem, ha ha, säger Wahlén.

Sanna Wahlén ska följa i landslagskillarnas spår där det är massor med vatten och bökigt och ligga på våg i början och slutet.

Artikelbild

Han är också hemmapaddlare. Landslagsmannen Fredrik Wahlén, som knappt men klart varit bäst vid de internationella testerna, paddlar för Järfälla KoRK men bor i Nyköping.

– Det kan gå bra, det ska i alla fall bli en riktigt, riktigt kul avslutning på ett mästerskap som jag har sett fram emot väldigt länge nu.