Då var det dags att tippa årets östra hockeyetta. Med så pass unga lag där alla klubbar utom topptippade Hudiksvall och stabila men uddlösa Sollentuna typ har mycket nytt att spela in blir det svårt att mejsla fram de sista två topp fem-lagen efter bombgivna Hudik och Visby samt ändå väloljade maskineriet Huddinge.

Det omstöpta topplaget har imponerat resultatmässigt under träningsmatcherna och får kämpa hårt för att nå topp tre – för att sedan vara kvar i det skiktet i allettan.

Nyköping Gripen då? Ett av seriens mest svårtippade där hela sju lag slåss om tre allettanplatser bakom min givna toppduo Hudik och Visby. Märk att alla mina tippade topp fem utom

Artikelbild

Gripen drabbar samman i helgen. Intressant. Så här tippar jag!

1 Hudiksvall

Har väldigt mycket allsvensk rutin i laget, har förvisso haft en tendens att tröttna lite i allettan – men årets grundserie i östra hockeyettan vinner Hudik. Men med all rutin, inklusive tränarduon räven Lars Lövblom med elva tränarår i Brynäs organisation och Finspångsbördige före detta spelaren Magnus Nilsson, ska man komma ihåg att medelåldern ändå bara är drygt 23 år.

2 Visby/Roma

Artikelbild

Här har vi det enda laget som jag tror kan ta upp kampen med Hudik ända in i kaklet i grundserien. Ett par smarta lån och så den kanadensiska powerforwarden Zane Jones som förra året var i Sollentuna och Newcastle av alla platser kommer att bli publikfavorit på ön. Liksom hos Hudik finns det spelare som sticker ut och det blir viktigt. Visby brukar vara svåra att tas med på ön och där kasseras massor med poäng in i höst.

3 Segeltorp

Artikelbild

Dags för nedsläpp i hockeyettan! Marcus Lindblom och ett litet gäng Valbospelare har hämtats hit av sportgruppens Mathias Löf och kan bli bra att ha i höst.

Skrällen. Här har vi en nykomling som har värvat in många rejält bra spelare, inte minst från Huddinge. Hör här! Backarna Adam Hansen, Tim Lissäng och Marcus Lissäng. Skicklige Måns Krüger får med sig tre anfallskollegor samt förra årets Nyköpingsmålvakt Rasmus Hedström, som hann göra en match för Huddinge efter att ha lämnat Gripen innan fortsättningsettan var slut – och sedan tackat nej till en fortsättning. På tränarträffen dök välskolade centern Gustav Björklund, som var med och bar laget till division 1, upp i Stortorpshallen och sa att han gillade mera avslappnade stilen i Segeltorp bättre än Huddinge. Mm, jag tror på en rejält bra start och med i alla fall hyfsat seriös träning ska klubben som är klassikern i damhockeysammanhang kunna bära till skiktet 3–7. Jag chansar på trea och lite svårare efter jul...

4 Huddinge

Fredrik Mälberg är en tuff tränare som nu vill ha unga hungriga spelare som är beredda att träna rejält hårt. Ex-Nyköpingscoachen ser grundserien som en försäsong med träningsmängder som är klart större än de allra flesta av konkurrentlagen i östra hockeyettan. Så trea med lite tvekan faktiskt för Huddinge – blir att räkna med på allvar först till allettan. Men Huddinge som förra säsongen faktiskt innehöll två allsvenska femmor på förhand får jobba för det. Spelaren Rasmus Dahlberg Karlsson, som gillar Huddingementaliteten, var också på upptaktsträffen och snackade om att det kommer ta tid att få till årets lag.

5 Nyköping Gripen

Här har vi faktiskt ett av seriens mest svårtippade lag, som har testat, blandat och gett – och totalt sett inte imponerat speciellt mycket offensivt i träningsmatcherna. Synd för kontinuiteten att inte behålla några till i kategorin bra egna killar som Robin Grönqvist. Men Gripen har trots allt värvat in spets i form av återkomne klassbacken Robin Axbom, fått tillbaka Albin Ivarsson Hamberg som senast spelade och tränade allsvenskt i Vita Hästen och fått en handfull kapabla Valbospelare med någon vass avslutare som Marcus Lindblom. Laget fick behålla trixaren Johan Mörnsjö. Allt detta kan betyda skillnaden gentemot att hamna just nedanför topp fem som alla lag utom Trångsund snackade om på tränarträffen i måndags.

____________________________

6 Vallentuna

Slåss med Nyköping och Väsby om sista topp fem-platsen. Jag gillar skarpt att veteranen Andreas Paulsson, 42, bara fortsätter att ösa in mål från slottet. I en serie av massvis med unga spelare behövs kulturbärare – i årets lag får han med sonen Lukas Paulsson. Marcus Andersson (bilden), kapten i Vallentuna, och journalist till vardags: – Vi har haft en stabil trupp som har tränat ihop sedan april, en bredare trupp än förra året.

7 Väsby

Det är så många som snackar om Väsby som givet topp fyra-lag bara för att man slutade där uppe efter en bra höst 2017. Men det var då det. Givetvis kan Väsby komma dit med ett gäng kapabla spelare som kaptenen Christoffer Gozzi: – Vi kollar framåt, vi kollar uppåt. Men mycket nytt att spela in och det är långt till den gyllene generationen som myntade uttrycket Vilda Väsby…

8 Enköping

Tar steget österut från västra hockeyettan och har hunnit med att slå ett tunt Nyköpingslag hemma samt inte skapa någonting borta. Visst, under träningsmatcherna har nästan alla lag svajat upp och ner som en skev jojo som bara sporadiskt hamnar i spinn. MEN det ESK-lag som jag såg i Rosvalla får väldigt svårt att nå topp fem. Det mål som i stort sett alla lagen har satt upp och som alla lag ner till och Bajen nedan kan nå om det funkarriktigt bra i höst.

9 Hammarby

Snodde playoffplatsen framför Nyköping förra säsongen. Men det här blir ytterligare en säsong av uppehållande verksamhet. Det händer helt enkelt lite för lite när Bamsingarna byter stora delar av truppen och kanske är lite vassare på papperet än i fjol, men får svårt att spela in detta förrän typ i november. Men visst, Tommy Latva från tränarträffen: – Vi blev bättre hela tiden efter jul förra säsongen och är absolut bättre än i fjol.

10 Sollentuna

Kommer leva på kontinuiteten i grundserien för att sedan få det mycket svårt i fortsättningsserien när alla andra har spelat ihop sina lag. Tappade nämnde bärande kanadensiske knosen Zane Jones till Visby och hade såväl behövt att Oscar Steén, som har tränat med moderklubben efter en säsong i Slovakien, skulle stanna i moderklubben. Men så ser det inte ut att bli…

11 Tyresö/Hanviken

Fick en fantastisk start som nykomling på ren entusiasm förra säsongen. Sedan lång svacka. Men lurige Bobo Simensen räddade laget kvar. Ny norsk tränare i Martin Weel Sanne från Djurgårdens juniorled: – Vi vill spela modernt och vara tunga att möta. Kollektivet och målvaktsspelet (Marcus Due Boje och Hugo Enlund) är viktigt. Mm, men med stor spelaromsättning blir det ändå lite jobbigt men liten varning för det här gänget framåt januari.

12 Trångsund

Nykomlingen är en av klubbarna med alldeles för stor spelaromsättning. Jag tror inte riktigt på det här. Det känns inte som att tillräckligt mycket finns kvar av den rätt sköna offensiva spetsen som fanns för ett par säsonger sedan i division 2 – med spelare som numera Nyköping Gripen-anfallaren John Moberg Forslund. Klubben själva: – Jätteintressant målvaktssida. Det är säkert ett par lag som kommer underskatta oss – något som vi får försöka utnyttja. I tjuvstarten av östra hockeyettan på fredagskvällen blev det "bara" 0–2-förlust mot tippade topplaget Visby för Trånkan.