Klockan har nästan slagit lunch och på Rosvalla vässas tekniken i skridskoåkningen. Ett trettiotal tjejer lyssnar fokuserat på Sergei Tartykov som visar och instruerar. Han är en rysk expert på skridskoåkning som jobbat med både ryska landslaget och Minnesota i NHL. På läktaren står hockeylägrets arrangör Harry Rosenholtz och tittar på. Han är stolt.

– Det känns som att vi bidrar till att damhockeyn växer och det är vad vi vill, säger han.

Årets läger är det fjärde i ordningen och för andra året i rad på Rosvalla. Hit kommer tjejer från hela världen för att bli bättre på ishockey, men framförallt för att de vill nå drömmen – att spela collegehockey i USA.

Artikelbild

| Under veckorna på Rosvalla drillas spelarna inom olika områden. Bland annat skridskoåkning, klubbteknik och målskytte.

– Många av våra deltagare får erbjudanden från universitet om att komma och spela hockey i USA, det är fantastiskt. Vi vill underlätta för tjejerna att få möjlighet att bli antagna till collegehockey. Att vi har kunnat göra det på ett framgångsrikt vis är anmärkningsvärt, säger Harry Rosenholtz.

På lägret finns spelare från hela världen. Några har åkt så långt som från Japan och Australien för att träna ishockey i Nyköping. Några andra representerade länder är Nederländerna, Belgien, Italien och Ungern.

– Det finns bara några få engagerade spelare i varje land. Då kommer de hit och ser att det finns fler tjejer med samma passion. Det är jättebra för dem att bli uppmärksammade och också inse att de inte är ensamma, berättar Harry Rosenholtz.

En av dem som kommit långväga är sextonåriga Jimena Serrano från Madrid. Hon har precis avslutat ett träningspass på löparbanorna, svettig men glad och nöjd.

Artikelbild

| När det inte spelas hockey kan det bli bowling. Jimena Serrano har åkt ända från Madrid i Spanien för att träna ishockey.

– Det vi lär oss här är användbart för mig i framtiden. Jag får ut något bra av lägret. Jag är ganska lång och jag använder inte mina ben ordentligt, så det får jag lära mig, säger hon.

Innan det blir lunchpaus gör tjejerna upp i en omgång bowling. Det är dag tre på lägret och det kan behövas lite nöje och inte bara träning menar arrangör Harry Rosenholtz.

Artikelbild

| Harry Rosenholtz är huvudarrangör av hockeylägret. Han är stolt att kunna bidra till att damhockeyn växer.

– De första dagarna vet vi att de är trötta. Det är ett väldigt tufft program, de är på is varje dag. Så då ger vi dem lite tid att spela bowling, vilket de tycker är väldigt roligt, säger han.

När det inte spelas bowling eller tränas på löparbanorna är det isträning som gäller. Där blir det specialträning på flera områden, bland annat skridskoåkning, målskytte och klubbteknik. De får också taktiska genomgångar av både försvarstaktik och zonspel.

Artikelbild

| Alva Johnsson till vänster i lila tröja flyger till USA den 27 augusti. Då börjar hon spela collegehockey och studerar vid Long Island University i New York.

– Det viktigaste är att lära tjejerna nordamerikansk hockey. Det är den hockeystilen som har dominerat damhockeyn. I Europa är det mer taktik, de spelar på stor rink. I USA är det inte lika vackert, där handlar det om att vinna hockeymatcher. Du måste titta upp och kan inte bara lita på att ha bra teknik, säger Harry.

Givetvis finns ett gäng svenska spelare på plats under lägret. För målvakten Emma Lindberg, 17, som till vardags går hockeygymnasiet i Linköping, är det inte första gången hon deltar.

Artikelbild

| Harry Rosenholtz berättar för tjejerna att det lag som får flest poäng i bowlingen vinner en överraskning. Förlorarna kommer få ett speciellt straff, säger han med glimten i ögat.

– Jag har varit på flera läger i Sverige och USA, säger Emma som annars spelar i LHC:s juniorlag. Hon fortsätter:

– Det är så många från hela världen här, det blir ett högre tempo än i klubblaget. Jag måste vara mer vaken och ha bättre koll. Det är många detaljer jag övar på, säger hon.

Tillsammans med drygt 60 andra tjejer på lägret drömmer Emma om att plugga och spela hockey i USA. Och när lägret är slut om två veckor har de kanske tagit några kliv närmare målet.

patrik.enlund@sn.se