Gripentränaren Oscar Jernström sa inför onsdagskvällens tidiga seriefinal att laget inte fick dra på sig några onödiga utvisningar. Flera gånger. Det kom just en onödigt två plus tvåa på Robin Axbom. Domaren Emil Netz tog sedan en billig tvåminutare på Christian Axelsson, som jagade pucken med klubban i isen, och så ville inte Otto Bäcklin tro att det var sant när Segeltorp fick spela stora delar av matchinledningen fem mot tre.

Adam Hansen var en av blott fyra (!) Torpetbackar som kom till spel. Hansen är rejält skicklig; gjorde 0–1 och skulle långt senare även assistera till avgörandet. Oavsett kvaliteten gav Torpets tunna trupp Gripen en jättechans att överta greppet i östra vårettan.

Men det blev i stället en jobbig onsdagskväll. Det finns mycket att jobba på i powerplay. Jag vill ha ett enklare spel och verkligen se Emil Karlssons slägga till skott användas.

Visst, Simon Rodling och John Moberg var ruskigt nära ytterligare Gripenmål. Men när domare Netz jämnade ut utvisningsstatistiken var inte Gripens PP i närheten av bra nog...

Visst, kul att Gilito Garcia fortsatte att hålla sig framme men just när det såg ut som tretton fördömda män i bortalaget repade de mod; tre mot tre i förlängningar är Torpets grej.

I helgen som gick var Onyx superanfallare Viktor Palm och Jesper Ekström så pass heta och publikskaran så stor att man – om det kan fortsätta lite så – inte ser så många förlorade poäng i Rosvallas A-hall komma.

I så fall ska det kunna räcka till SSL-kval. Det skulle vara rejält kul – minns matcherna när Onyx gick upp. Varför inte ett sprakande playoffderby mot Strängnäs. Just nu ligger Sörmlandskombattanterna tvåa och trea bakom Warberg som verkar vara på väg tillbaka till SSL och kommer få välja kvalmotstånd.

I Högdalshallen fick IFK Nyköping i handbollsettan möta en lika tunn trupp som Segeltorps. Men det räckte till sist inte med att skruva upp tempoknappen som ljudet när Thåström lirade med Sator – på max. Speakern passade på att sätta lite extra press på det mestadels unga bortalaget genom att påpeka att de var på väg raka vägen upp till allsvenskan då Skånelas farmarlag SIF inte kommer gå upp i allsvenskan.

Sanningen är att det finns en handfull lag som slåss om platserna under SIF och det vankas en ännu tuffare bortamatch härnäst, i Mantorp.

MEN det ska bli riktigt kul att följa de här lagen jakt på kvalplats uppåt.

Efter denna onsdagskväll känns knappt Gripen som ett av de tre. Men med Peter Nordström i tränarstaben och rimlig kvalitet hos motståndarlagen så kan de vara med ända in – och kan två av tre klara uppgiften blir det en rolig kvalvår.

Och när vi ändå snackar bra chanser att avancera i seriesystemet för de lokala lagen i vår ska vi förstås inte glömma FBC Nyköpings innebandydamer, som har något intressant på gång.

I herrarnas innebandy är det dags för något av de lokala lagen att t steget upp till division 1. Bäst rustade spelarmässigt och med tanke på den ankommande nya hallen är IFK Gnesta – ska bli intressant att se hur det går Nyköpings sporthall i fredagskvällens seriefinal mot FBC Nyköping.

Till sist är ju även Gnesta Ishockeyklubb på väg uppåt i seriesystemet med en tunn med ack så vass trupp – här ska det dock inte behövas kval då ettan i alltrean tar steget direkt upp i division 2.

Men det finns flera hyggliga lag i den serien så på det hela taget: intressanta matcher även lite längre ner i seriesystemet nu efter nyår. Kul!