När SN talade med Tove inför denna säsong – hennes femte i mästarlaget Linköping – handlade samtalet bland mycket annat om att försöka ta en permanent startplats i en nygammal roll som renodlad anfallare, att ta sig till semifinal i Champions League, försvara SM-guldet och göra sig ett namn i förbundskapten Peter Gerhardssons a-landslag.

– Det har varit en ganska ojämn säsong. Det har varit mer oroligt än vanligt, beskriver Tove upplevelsen av fotbollsåret 2018 så här långt.

Inför säsongen tillsattes doldisen Marcus Walfridson som ny tränare och sportchef. Det handlade om att säkra upp ett tredje raka SM-guld där en "fotboll i världsklass" skulle bedrivas. Tre matcher in i damallsvenskan 2018 hade LFC och Walfridson gått skilda vägar.

– Klart att man påverkades – men det är samtidigt så fotbollen är i dag. Det gäller att hitta en motivation i det också.

De regerande mästarinnorna med en hel räcka landslagsspelare summerade endast fyra poäng efter de tre första seriematcherna, och förhoppningen om en semifinal i Champions League stannade vid en förhoppning. Engelska Manchester City gick vidare med sammanlagt 7–3.

– Inför säsongen hade vi många nya spelare och en ny trupp. Det tog tid innan bitarna föll på plats, men nu känns det som att vi börjar få ordning på saker och ting. Men vi har fortfarande inte fått ut vårt max av det vi vill, säger Tove när hon funderar kring guldfavoritens säsong och hur den utvecklat sig.

Vad saknas fortfarande för att det ska kännas mer fulländat?

– Det vi håller på med mycket på träningarna är att spela oss ur situationer bättre, och få till ett roligare anfallsspel. Även att vi blir mer noggranna i vårt försvarsspel.

Dansken Henrik Jensen har, sedan en tid tillbaka, klivit in som temporär huvudtränare men när vårsäsongen är tillända är också samarbetet parterna emellan tillända. Det var i början på midsommarveckan som Jensen meddelade Tove och de andra i spelartruppen att han ska flytta hem till Danmark och fortsätta arbeta med sin fotboll där. När den här intervjun görs (skarven juni–juli) så har LFC ännu inte gjort klart med någon ersättare på huvudtränarposten.

– Jag har faktiskt ingen aning om vem det blir, mer än att vi nog får beskedet innan uppehållet (sista vårsäsongsmatchen spelas söndag, vår anmärkning), säger Tove.

Hon är på det klara med att stundande uppehåll kommer lägligt för Linköping. Hon är också på det klara med vad hon gärna ser för typ av tränare framöver.

– Den viktigaste egenskapen och det som ger mest utveckling är den som hela tiden ger direktiv, vad man ska tänka på. Att man känner en trygghet. Men det är inte lätt att vara tränare i dag, konstaterar Tove.

I de två senaste matcherna har 22-åringen fått finna sig i att bli kvar på bänken från start till mål. De åtta föregående matcherna har hon fått chansen som antingen startspelare eller inhoppare. Senaste matchen gav nog i vilket fall som helst en välbehövlig boost – 2–1-seger borta mot den på förhand största guldfavoriten FC Rosengård.

– Jag vill utvecklas som fotbollsspelare, och det kan man nog göra nu också det varit mycket dalar men även toppar, säger Tove med sin egna säsong i åtanke.

Som så ofta går lagets säsong hand i hand med hur den enskilde spelaren upplever sin egen.

– Jag känner att jag inte fått ut max av det jag kan och vill. Man får hålla ut och kriga på. Jag är säker på att det kommer vända, säger hon avslutningsvis.

Med två matcher och sex poäng kvar att spela om innan spelledigt har LFC sju poäng upp till succélaget Piteå – som alltjämt leder trots tre raka förluster.

[fakta nr="1"]