Tove Almqvist och Kosovare Asllani är två av flera spelare i eller med anknytning till Linköping som är med i den kommande landslagstruppen. Foto:

Tove i första kvaltruppen

FOTBOLL

Nytt VM-kval och ny förbundskapten. Klart är att Nyköpingstjejen Tove Almqvist finns med i Peter Gerhardssons planer, då Linköpingsspelaren är en av de uttagna till matchen mot Kroatien.

Pia Sundhage har valt att sluta som Sveriges förbundskapten, men alla rutinerade spelare finns kvar. Förutom just nu Lotta Schelin som är nackskadad och till denna trupp även Lisa Dahlkvist som nye förbundskaptenen Peter Gerhardsson inte tycker är tillräckligt bra i nuläget.

En som däremot färgat på en nivå så att hon ska hålla för blågult spel är Tove Almqvist, tidigare IFK Nyköping och numera allsvenska Linköping.

– Landslaget har funnits i bakhuvudet, även om jag inte fokuserat på det då vi haft många matcher på slutet. Men det är jätteroligt att vara med i den här första truppen, säger Almqvist.

Hon vet inte mycket om Gerhardsson, men har fått uppfattningen att den tidigare Häckentränaren föredrar spelande lag.

– Och generellt ser det ut som om han tagit med tekniska spelare i truppen. Gerhardsson är det Sveriges landslag behöver, en förbundskapten som vågar satsa på yngre spelare som kanske inte är 100 procent där, men som får skaffa sig erfarenhet och jag ser fram emot att vara en del av det, säger Almqvist.

Hon ser positivt på det stundande kvalet för Sveriges del.

– Vi och Danmark ska väl räkna med att vara etta och tvåa. Men Kroatien (som är första kvalmotståndare) har jag ingen aning om.

Hennes klubblag Linköping toppar fortsatt allsvenskan, fem poäng före Rosengård, trots en chockerande hemmaförlust mot Piteå senast.

– Den matchen har vi lagt bakom oss, men vi var inte 100 procent redo från start, slarvade i defensiven och även om vi sedan gjorde en relativt bra match så håller det inte att slarva så.

Rosengård (som dessutom vann söndagens cupfinal lagen emellan) väntar i sista matchen före kvalet, men först är det Göteborg på torsdag.

– Alla lag kan skrälla och det har varit blandade resultat. Med tre poäng hit eller dit kan det skilja mycket.

Vad säger du om din egen säsong?

– Jag är nöjd, men kunde ha fått ut mer. I år har jag en tränare som gett mig självförtroende och jag har spelat snabbare och smartare, varit mer fysisk. Kanske borde jag vara mer egoistisk, våga gå på avslut oftare eller slå den avgörande passningen. Jag har mer spelat säkert och bra.

I takt med framgångarna har ni blivit av med spelare till andra ligor. Hur ser du på ett eventuellt eget proffsliv utomlands?

– Någon gång ska jag ta steget, men vart och när vet jag inte. Det är inget jag stressar fram, jag är i en bra miljö där jag trivs och har förtroende för klubben, avslutar Tove Almqvist.

Börjar mot Kroatien

VM avgörs i Frankrike 2019. Gruppsegrarna från det kommande kvalet går vidare från det europeiska gruppspelet plus ytterligare ett lag från playoffspel.

Sveriges första kvalmatch går borta mot Kroatien den 19 september. I övrigt finns även Danmark, Ungern och Ukraina i gruppen.

Målvakter i truppen: Hilda Carlén, Piteå, Hedvig Lindahl, Chelsea, Zecira Musovic, Rosengård.

Försvarare: Nilla Fischer, Wolfsburg, Amanda Ilestedt, Potsdam, Linda Sembrant, Montpellier, Magdalena Eriksson, Chelsea, Jessica Samuelsson, Arsenal, Jonna Andersson, Linköping, Mia Carlsson, Kristianstad, Nathalie Björn, Eskilstuna.

Mittfältare och anfallare: Caroline Seger, Rosengård, Petra Andersson, Eskilstuna, Hanna Folkesson, Rosengård, Kosovare Asllani, Linköping, Stina Blackstenius, Montpellier, Mimmi Larsson, Eskilstuna, Julia Spetsmark, Kif Örebro, Lina Hurtig, Linköping, Marija Banusic, Linköping, Fridolina Rolfö, Bayern München, Tove Almqvist, Linköping, Johanna Rytting Kaneryd, Djurgården.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

IFK NyköpingTove AlmqvistSportfotboll
Relaterat