Inte första gången i A-landslagstrupp. Men en annan status nu än tidigare. EM i Nederländerna väntar runt hörnet. – Kommer jag med dit så skulle jag bli jätteglad, säger Nyköpingstjejen Tove Almqvist som är med i landslagstruppen i genrepet.

Förbundskapten Pia Sundhage har tagit ut 27 spelare till två landskamper i juni månad. Därefter ska en något smalare trupp tas ut till EM-slutspelet i Nederländerna.

En av de 27 som är aktuella är Tove Almqvist, Linköping, men bördig från Nyköping.

– All fokus har legat på att göra det bra i klubblaget. Men kul att man får ut något av det hårda jobb man lägger ner, säger Tove Almqvist efter måndagens trupputtagning.

En viss omsättning blev i Linköping efter SM-guldet i fjol. Men samtidigt som Tove blev kvar efter spelarförsäljningar och de nya mittfältskonkurrenterna som kommit in blivit skadade har Tove fått allt mer speltid och gjort sig förtjänt av den.

– Jag har utvecklat mig utefter den speltid jag fått. Just att ta snabba beslut, eller veta när jag ska vända upp och utmana eller när jag ska spela enkelt. Jag gillar att vara med och bygga upp anfall, men även vara med i offensiven.

Senaste damallsvenska matchen förlorades hemma mot Rosengård med klara 0–3, vilket annars var lagets första poängförlust i serien.

– Jag är jättestolt över laget. Det har gått fantastiskt bra med tanke på att så många spelare och tränaren är nya. Nu ska vi bara bita ihop och komma igen mot Göteborg på onsdag.

Almqvist har varit med i A-landslagets trupp en gång tidigare utan att ha fått spela, men har i stället visat upp sig i U23-landslaget.

Vad tror du om dina chanser att komma med i EM-truppen?

– Svårt att säga. Men de spelare som är med är väldigt duktiga. Vi får se hur Pia tänker och vem som spelar bäst med vem. Jag är glad att få vara med och ska göra allt jag kan på lägret inför.

Om du inte skulle komma med, hur skulle det kännas när du ändå är så nära?

– Kommer jag med dit så skulle jag bli jätteglad, men skulle inte gå under om jag lämnas utanför. Jag vet att jag har en lång karriär framför mig men om jag fick välja skulle jag absolut bli med.