Stockholmsbördiga Jonna Eson Brådhe har onekligen rallyt i blodet. 24-åringen är faktiskt tredje generationen kvinna i släkten som ägnar sig åt rally – mormor har kört Monte Carlo-rallyt bland annat. Men då är då, sen är sen och nu är nu. Och i nuet handlar det om att säkra upp en pallplats då rally-SM går i mål i och med East Sweden Rally på grusunderlag i Linköping.

– Jag har fem poäng upp till andraplatsen. Vi är fyra stycken som krigar om både andra- och tredjeplatsen. Guldmedaljören är redan klar, klarlägger Jonna, som tävlar i den otrimmade, fyrhjulsdrivna klassen.

Hon har inte lagt så mycket tonvikt på årets SM och har heller inte funnits med vid alla deltävlingar, där den stundande i Linköping är den sjätte och sista.

– Vi får vara nöjda med tanke på att vi inte haft som mål att åka SM. Så det här är en överraskning, säger Jonna, som förstås siktar på att hålla sin pallplats.

Utgångsläget är snarlikt för klubbkamraten Hampus Jakobsson. Tredjeplats, fem poäng upp till positionen precis ovanför... och samtidigt talar allt för och tyder på att guldet inte är inom räckhåll denna gång.

– Det räcker att han som leder tar sig över startrampen, konstaterar Hampus.

Fokus inför avgörandet i Linköping har varit att få bilen, en Peugeout 208 R2, i så gott skick som möjligt. Och den har han blivit god vän med under säsongen har det visat sig – hans första år med framhjulsdrivet.

– Det har gått jäkligt bra. Jag skulle åka för att få upp farten – och så ligger vi på pallplats.

Den andre Jakobsson i sammanhanget, storebrodern med förnamnet Pontus, befinner sig i ett ingenmansland inför SM-epilogen. I en rätt positiv bemärkelse, då han av allt att döma kommer att få med sig en medalj hem.

– Jag ligger på silverplats och kan väl varken komma uppåt eller neråt egentligen. Så länge jag går i mål grejar jag silver, säger Pontus, som i år gör sitt sista JSM-framträdande av åldersskäl.

– Vi gick ju för guld i år. Efter vintern gick jag bra och tog mycket poäng – men jag hade strul i första grustävlingen och sedan har jag haft lite småstrul så poängen har ramlat ifrån Och han (Pontus Lundström, vår anmärkning) har vunnit grustävlingarna, fortsätter han.

Pontus kör i JSM, trimmat. De otrimmade är fabriksbilar av modernare snitt – Pontus och de andra i den klassen rullar runt i klart äldre varianter. Yngre brodern Hampus tar sig an den otrimmade klassen, även det i JSM. Jonna har åldern inne för att delta där men har valt att – med likadan bil som Hampus – köra i A-seniorklassen i stället.

Alla tre känns överlag klart nöjda med vad de fått ut av SM-åkandet under 2018.

– En medalj är alltid en medalj, påminner Pontus Jakobsson.

[custom-embed script="PGRpdiBpZD0ndHQtdmFscm9ib3QnPjwvZGl2Pgo8c2NyaXB0IHNyYz0naHR0cHM6Ly9kNnZxYzczcjlrbmUuY2xvdWRmcm9udC5uZXQvdjEzL3R0LXdpZGdldC5qcyc+PC9zY3JpcHQ+CjxzY3JpcHQ+CiAgICBuZXcgdHQuVFRXaWRnZXQoewogICAgICAgIFdoZXJlVG9BZGRXaWRnZXQ6ICd0dC12YWxyb2JvdCcsCiAgICAgICAgdHlwZTogJ2N1c3RvbScsCiAgICAgICAgc3ViOiAndmFscm9ib3QnLAogICAgICAgIGNsaWVudElEOiAndHQuc2UnLAogICAgfSk7Cjwvc2NyaXB0Pg=="]