Betande får löser skarvfrågan?

Trosa kommun har länge ansökt om skarvjakt men fått nej. Förvaltningsrätten begärde att kommunen skulle yttra sig i frågan – vilket man nu avstår ifrån. – Vi skjuter in oss på annat håll i stället, säger Cecilia Högberg, produktionschef på Trosa kommun.

Lindblomsbjörnbäret och klagomål är orsakerna till att Trosa kommun vill få jaga skarv vid Snöholmen.

Lindblomsbjörnbäret och klagomål är orsakerna till att Trosa kommun vill få jaga skarv vid Snöholmen.

Foto:

Trosa2017-11-15 10:37

Trosa kommun har under flera års tid ansökt om skyddsjakt på mellanskarv samt äggprickning, men fått avslag av myndigheterna och mött motstånd från djurvänner. Under en tid har ärendet legat hos Förvaltningsrätten. Rätten har begärt att Trosa ska inkomma med ett yttrande senast den 2 november, med anledning av att Naturvårdsverket gör samma bedömning som länsstyrelsen Sörmland: Att skyddsjakt inte tillåts på skarvön Snöholmen, där det ovanliga lindblomsbjörnbäret växer.

Trosa kommun yttrade sig dock aldrig.

– Vi bedömde att det inte fanns skäl att yttra oss och att det i alla fall inte skulle leda någon vart, säger Cecilia Högberg, produktionschef på Trosa kommun.

Men kommunen har långt ifrån gett upp.

– Vi ska skjuta in oss på annat håll i stället och lägga kraft och krut på en helt ny ansökan. En arbetsgrupp har redan börjat titta på det.

Länsstyrelsen i Stockholms län beviljade i våras skyddsjakt på cirka 200 skarvar i Furusundsleden i Österåkers kommun.

– Vi ska ta efter deras ansökan. Det är vår nya taktik, säger Cecilia Högberg.

Ett annat alternativ kommunen överväger för att bli av med fåglarna är att skeppa över betesdjur till Snöholmen.

– Vi har även tidigare tittat på att ha får där ute, men då har det funnits för lite bete. Men den tanken lever kvar och nu har det ju även röjts upp på Snöholmen och snyggats till där, ett arbete som tidigare stoppades.

Trosa kommun började i mars utföra naturvårdande åtgärder på Snöholmens norra del, bland annat undanröjdes döda träd, sly och vegetation. Motorsågsarbetet stoppades dock när en ornitolog kontaktade kommunen och påpekade att en rad fågelarter hade börjat häcka och därmed stördes.

– Nu får vi se hur det blir till våren, säger Cecilia Högberg.

Snöholmens norra del ägs av kommunen medan den andra tillhör Christer Bonde, delägarna av Tureholms slott.

– Jag sluter upp bakom kommunen och vill få bort skarvarna på laglig väg, säger Christer Bonde.

Vad säger du om får på din ö-del?

– Det skulle jag inte säga nej till och jag skulle inte ta betalt heller för att ha dem betandes på min mark. Snarare tvärtom – fåren skulle få betalt om de kunde hindra skarvarna!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om